Otvorena izložba crteža "U početku beše reč"

Sinoć je u Galeriji Zavičajnog muzeja Knjaževac održana izložba crteža pod nazivom "U početku beše reč", umetnika i slikara Slaviše Mirkovića Mikajla. Ova izložba je otvorena 25. juna, a posetioci će moći da vide 45 radova izvedenih u kombinovanoj tehnici.

Svi ovi radovi nastali su u poslednjih nekoliko godina, a tek odlaskom u penziju ovaj umetnik dobio je priliku da ostvari svoj puni potencijal.
"Ovo je neka vrsta ličnog preispitivanja, šta mogu, šta umem, moji likovni kapaciteti, potencijali i interesovanja što se tiče motiva. To je neki analistički pristup temama. U principu, najviše mi je bilo stalo do izgradnje nekog ličnog likovnog izraza. To je najbitnije. Tema kao tema je samo motiv. Tema ne sme da nadvlada likovnost", rekao je Mirković.

Uspeo je u tome da izradi svoj lični rukopis, svoju likovnu poetiku. Različite motive grupisao je u tri celine koje sve povezuje zajednički likovni izraz, zajednički likovni jezik, po kome je prepoznatljiv. Iako je više crtač nego kolorista i radio je slike sa crtežima u kojima dominira linija, tekstura i oblik, u nekim radovima postoji prelazak u sliku.
U njegovim delima prepoznatljivo je Raško doba, doba Stefana Nemanje, Lazarevo doba i doba despota Stefana Lazarevića. Takođe, kao zaljubljenik u stare kulture, prvenstveno šamanske kulture, kultrure američkih Indijanaca, Aboridžina iz Australije, sibirskih šamana, uz kombinovanu tehniku, njegov sirov i opor izgled i fakture u delima dobili su nesvakidašnji oblik.

Interesantno, Nemanjinom poveljom Hilandaru, koju je oblikovao na svoj način bez bukvalnog prenošenja, inspirativno polazeći od oblika, uspeo je da ostvari jedinstvo znaka i simbola, sa znakovnim i značenjskim. Takođe, tu je i čuveno "Slovo ljubve" despota Stefana Lazarevića, Raški zapis, "Jadikovka za despotom", "Povelja prva srbska" i mnoga druga dela iz perioda koje ga je opčinilo. Ovde slova imaju više likovnu nego knjišku funkciju, a svako slovo je zapravo čista likovnost. Slova su znakovi za glasove,a kod njega, to je znak napravljen linijom. Uspeo je da prikaže dobijanje likovnog smisla kompozicijom od starih srpskoslovenskih slova.
Kao čest simbol, kod ovog umetnika pojavljuje se riba, a druge životinje preuzete su iz paleolitske umetnosti.

O izložbi je govorila Milena Milošević Micić, viša kustoskinja istoričarka umetnosti.

Izložba "U početku beše reč" na simboličan način prikazuje radove Slaviše Mirkovića Mikajla koji su nastali u periodu od 2015. do 2020. godine. Zahvaljujući njegovoj nekadašnjoj učenici Ivani Kostić, mladoj umetnici iz Knjaževca, ova izložba dobila je i prateći katalog. Izložba je otvorena za posetioce do 16. jula 2020. godine.