Od grnčarije do porcelana: Duh starog Knjaževca

U čast Dana opštine, Udruženje za negovanje tradicije ''Izvor'' priredilo je nesvakidašnju izložbu ''Od grnčarije do porcelana''. U maloj sali Doma kulture izloženi su upotrebni i ukrasni predmeti od grnčarije, keramike i porcelana iz zbirke Udruženja i privatnih kolekcija.

Izložbu je 17. maja otvorio predsednik Opštine Milan Đokić.

''Najznačajniji deo ove izložbe je to da ona treba da pokaže, svima nama stavi do znanja, da je Knjaževac grad koji ima tradiciju, posebna varoš, koja se razlikuje od drugih gradova. Knjaževac je sačuvao svoju dušu''.

Ljudi su glinu počeli da oblikuju pre više od deset hiljada godina. Od tog vremena, keramika je prešla dug put do svog najfinijeg oblika – porcelana. Dugu tradiciju grnčarska proizvodnja ima i u Knjaževcu, kaže Jelena Kurtić, kustos etnolog. 

''Grnčarska proizvodnja je je izuzetno bila razvijena u Knjaževcu. Prvi pomen grnčarstva imamo u pisanim izvorima iz 14. veka. O postojanju ovog zanata svedoče i arheološki nalazi u Ravni, Koželju, Donjoj Kamenici....''
Namera nam je bila da u ovaj prostor Doma kulture donesemo dah prošlih vremena, duh građanskog Knjaževca, kaže autorka izložbe, predsednica ''Izvora'' Ljiljana Mihajlović. 

''Zahvaljujem se opštini Knjaževac jer je prepoznala da je Knjaževac bio građansko društvo. Mi smo to hteli da pokažemo.''

Na izložbi, koja je priređena u saradnji sa knjaževačkim ustanovama kulture, može se pratiti razvojni put keramike – od crepulja sa Stare planine, do upotrebnih i ukrasnih predmeta, koje su sa svojih putovanja nekada donosili Knjaževčani. Za one starije da se prisete starih vremena, a za one mlade da nauče još jednu zavičajnu lekciju.