Objavljen Zbornik naučnih radova o timočkom govoru

Objavljen Zbornik naučnih radova o timočkom govoru

Narodna biblioteka „Njegoš“ objavila je publikaciju Timok - Folkloristička i lingvistička terenska istraživanja 2015–2017, zbornik naučnih radova nastalih kao rezultat naučnih istraživanja timočkog govora na prostoru opštine Knjaževac u prethodne tri godine.

Urednik zbornika je dr Svetlana Ćirković, naučni saradnik Balkanološkog instituta SANU.

Prema dijalektološkoj literaturi, timočki govor pripada prizrensko-timočkoj dijalekatskoj oblasti. U okviru „torlačkog“, prema Uneskovoj listi svrstava se među šest ugroženih jezika u Republici Srbiji. Kako u uvodu publikacije piše dr Ćirković, timočki govor, budući veoma udaljen od standardnog srpskog jezika, u fazi je nestajanja pod uticajem medija, obrazovanja i migracija stanovništva.

Tokom terenskih istraživanja obrađena su 92 naselja u opštinama Knjaževac, Zaječar i Svrljig, a u nekim naseljima razgovor se vodio sa poslednjim stanovnicima. 

Zbornik sadrži dvanaest naučnih radova u kojima se analizira dokumentovana terenska građa. Autori radova su istraživači, učesnici u projektu „Čuvari nematerijalne baštine timočkih govora“, koji je 2015. i 2016. godine sufinansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Nosilac projekta bila je Asocijacija art ostvarenja „Artos“ iz Beograda, a u okviru redovnih programskih aktivnosti podrške naučnoistraživačkog rada na knjaževačkom prostoru, Narodna biblioteka „Njegoš“ neposredno je pomogla u organizovanju terenskih istraživanja.

Publikacija Folkloristička i lingvistička terenska istraživanja 2015–2017 deveta je knjiga edicije „Knjaževačkim krajem“ i štampana je pod pokroviteljstvom Opštine Knjaževac. Suizdavač zbornika je Udruženje folklorista Srbije.