O ''Vencu'' Todora Vlajića u emisiji ''Kod dva bela goluba''

O ''Vencu'' Todora Vlajića u emisiji ''Kod dva bela goluba''

Jedna od kultnih emisija Radio Beograda ''Kod dva bnela goluba'' biće večeras posveća knjizi ''Srpski venanac'' Todora Vlajića, koju je objavila Narodna biblioteka ''Njegoš'' u Knjaževcu. Emisija će na Prvom programu Radio Beograda biti emitovana od 20:00 časova.

Sakupljanje i objavljivanje narodnih umotvorina predstavlja bitan segment rada Vuka Stefanovića Karadžića. Značaj i opseg Vukovog delovanja na ovom polju, učinili su da neki od sakupljača narodnih umotvorina, koji su u Vukovom radu našli inspiraciju i podsticaj za rad, ostanu u njegovoj senci. Jedan od takvih bio je i Todor Vlajić, učitelj, književnik i sakupljač narodnih umortvorina. O Todoru Vlajiću, o njegovom životu i radu, govoriće se večerašnjoj emisiji ''Kod dva bela goluba'', najavilo je uredništvo.

Narodna biblioteka ''Njegoš'' iz Knjaževca, objavila je 2017. publikaciju posvećenu ''Srpskom vencu'' i njegovom tvorcu, koja sadrži fototipski reprint Vlajićeve zbirke i više različitih priloga. Priređivači ovog izdanja su Aleksandar Kostadinović i Danijela Popović Nikolić.
Autor emisije: Vojislav Karanović

Emisija ''Kod dva bela goluba'' emituje se od 1968. godine i bavi pričama o starom Beogradu i prošlosti ostalih mesta u Srbiji.