O Bibi Slikovčici u Zagrebu

O Bibi Slikovčici u Zagrebu

Na međunarodnom stručnom skupu dečjih bibliotekara, održanom ovog marta u Zagrebu, o značaju i funkcionisanju, ali i o problemima organizovanja i održivosti festivala dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu u našoj zemlji, govorile su Jasminka Petrović, pisac za decu, i Milica Matijević, bibliotekar lazarevačke biblioteke.

U okviru teme „Festivali dečje knjige u Srbiji“, predstavljeni su reprezentativni festivali namenjeni deci i mladima – Zmajeve dečje igre (Međunarodni centar književnosti za decu „Zmajeve dečje igre“, Novi Sad), Festival humora za decu (Biblioteka „Dimitrije Tucović“, Lazarevac), Pesnička štafeta (Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“, Zrenjanin), Krokodokodil (Udruženje „Krokodil“, Beograd), a pažnja je posvećena i najmlađem festivalu ove vrste u Srbiji – Manifestaciji dečjeg stvaralaštva „Čarobne police Bibi Slikovčice“ Narodne biblioteke „Njegoš“ iz Knjaževca.

Međunarodni stručni skup dečjih bibliotekara organizuje Knjižnica grada Zagreba od 2006. godine. Na ovogodišnjem, trinaestom skupu, pod naslovom „Suradnja dječjih knjižnica i festivala knjiga“, bibliotekari i stvaraoci za decu bavili su se teorijskim i praktičnim aspektima podsticanja čitanja i promovisanja knjige i čitanja među decom i mladima, s posebnim osvrtom na festivale i manifestacije koje predstavljaju vid podrške deci i mladima u odrastanju u savremenom okruženju i doprinose stvaranju i razvoju čitalačke publike, saopštila je na svom sajtu Narodna biblioteka ''Njegoš''