Novac Evrope za projekte kulture iz Srbije

Program ''Kreativna Evropa'' i konkurs ''Jačanje kulturne saradnje i konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija Zapadnog Balkana'' predstavljeni su danas u Knjaževcu u prostoru Zavičajnog muzeja.

Kreativna Evropa je program Evropske komisije za podršku kulturi, koji svojim učesnicima omogućava da iskoriste ne mala finansijska sredstva, ali i da se povežu sa srodnim organizacijama i ljudima iz čitave Evrope, kazao je predstavljajući program u Knjaževcu, Dimitrije Tadić, rukovodilac Deska Kreativna Evropa. Srbija u ovom programu učestvuje od 2014. godine.

''Veoma smo zadovoljni učešćem i brojem organizacija, kako iz javnog, tako i iz civilnog sektora i sredstvima koja je Srbija povuka iz ovog fonda. Dobro je što u programu Kreativna Evropa ne postoje nikakva ograničenja, on dozvolja svima koji su zainteresovani da konkurišu sa onim projektima kojima se inače bave. Imamo projekte koji se tiču savremene umetnosti, kulturne baštine...,'' kazao je Tadić.

Program ''Kreativna Evropa'' raspolaže ove godine budžetom od 1,46 milijardi evra, čulo se na prezentaciji, koja je organizovana za ustanove i organizacije u kulturi i turizmu, te udruženja građana iz Knjaževca i opština i gradova Timočke krajine.