Narodna biblioteka ''Njegoš'': Svi naši predsednici

Narodna biblioteka ''Njegoš'' predstavila je sinoć u velikoj galeriji Doma kulture knjigu ''Biti predsednik'', prvu u ediciji ''Razgovori'', a posvećenu intervjuima sa predsednicima knjaževačke opštine i njihovim saradnicima od sedmamdesetih godina XX veka do danas.

Retko, ili gotovo nikad se ne desi da junaci neke knjige lično prisustvuju njenoj promociji. U Knjaževcu se dogodilo upravo to. Predstavljanje publikacije ''Biti predsednik'' okupilo je na jednom mestu njene aktere – predsednike knjaževačke opštine od sedamdesetih godina XX veka do danas i njihove neposredne saradnike. Knjiga ''Biti predsednik'' zbirka je 16 intervjua, koje je Vladana Stojadinović, njen priređivač, vodila sa ljudima koji su brinuli o knjaževačkoj opštini u periodu dugom gotovo pola veka.
''Kao i mnogi Knjaževčani, i ja sam neko ko voli da priča o Knjaževcu. Nije mi bilo teško da pronađem sagovornike, mi se svi poznajemo u gradu. Svi su vrlo rado pristali na ove razgovore, koji su nekda trajali i satima. Jeste to bio dugotrajni proces, ali sam u svakom trenutku uživala. Moj najjači utisak je da se u Knjaževcu poštuje kontinuitet prethodnika. Upravo to je ono zbog čega je Knjaževac uspešan i bolji od mnogih'', rekla je Vladana Stojadinović.

Ističući da, pored nesumnjivog značaja za zavičajnu istoriju i kulturu,  ''Biti predsednik'' predstavlja dragoceni izvor podataka za naučna istraživanja knjaževačkog kraja, o knjizi su govorili dr Mikica Sibinović i prof. dr Danijela Popović Nikolić.

''Ova knjiga nudi pomoć budućim predsednicima, a nama govori o tome kroz kakve smo periode prošli i kakve odluke su morali da donose predsednici, objašnjava nam genezu današnjih problema sa kojima se neminovno suočavamo. Sigran sam da je ovo inovativna ideja, koja će se širiti, ideja koja je veoma značajna i druge opštine će imati interes da je preuzmu. Koristeći izvornu, knjaževačku, ideju one će je razvijati za svoje opštine. Ova knjiga je i jako aplikativna što se tiče naučne upotrebe. Ona može da posluži istoričarioma, ali i geografima za prostornu analizu knjaževačke opštine'', rekao je dr Mikica Sibinović.

''Ova knjiga može da bude veoma dragocena istraživačima koji se bave različitim oblastima u sistemu društveno – humanističkih nauka. Počev od onih koji se bave folklorom, narodnim životom, pa do sociologa, istoričara. Ovim zapisima, koji su usmeni, može da se dopuni materijal onoga što zovemo zvaničnom istorijom'', smatra prof. dr Danijela Popović Nikolić.

Ovom publikacijom, Narodna biblioteka ''Njegoš'' svojoj izdavačkoj delatnosti dodaje ediciju ''Razgovori''.
''Ova edicija sadržaće pblikacije u kojima će biti štampani intervjui sa Knjaževčanima koji su poznavaoci, svedoci, učesnici nekih značajnih zbivanja, događaja, vezanih za kulturnu, istorijsku, privrednu prošlost Knjaževca,'' dodala je Vladana Stojadinović.

Publika je, kroz kratki film, imali priliku da zaviri u atmosferu na snimanju intervjua, a muzički ton ovoj posebnoj večeri dao je ansambl ''Mala noćna muzika'' melodijama koje su predsednici voleli. Poput pesme ''Život teče u laganom ritmu'', jedne od omiljenih Jovana Isakova.