Muzej za sve: Taktilna izložba iz Bitolja u Zavičajnom muzeju

U galeriji Zavičajnog muzeja danas je otvorena taktilna izložva Nacionalne ustanove Zavod i muzej Bitolja. Predmeti iz zbirki bitoljskog muzeja predstavljeni su putem taktilnih slika i opisima na Brajevom pismu.

Odabrani predmeti iz zbirki Muzeja u Bitolju predstavljeni su knjaževačkoj publici, na izložbi otvorenoj u galeriji Zavičajnog muzeja, uz pomoć taktilnih slika, opisa na Brajevom pismu, kolor fotografija, pokazujući nam na koji način kulturno nasleđe može biti dostupno i osobama sa invaliditetom.  Autori koncepta izložbe su Irena Ružin, programska direktorka i Jove Pargovski, stručni saradnik za digitalizaciju kulturnog nasleđa Muzeja u Bitolju. Ova taktilna izložba namenjena je najširoj publici, ali je njena specifičnost u tome što u njoj mogu uživati i ljudi koji imaju probleme sa vidom.

Milena Milošević Micić, viši kustos istoričar umetnosti podseća da je i deo arheološke postavke Zavičajnog muzeja taktilan, te da naša ustanova kulture već nekoliko godina čini korake ka unapređenju pristupačnosti.
Gostovanje bitoljskog muzeja još jedan je vid međunarodne saradnje Zavičajnog muzeja, kaže Aleksandar Ristić, v.d. direktora.

Podsetimo, na konkursu za finanansiranje ili sufinansiranje projekata iz oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva za 2019. godinu Ministarstvo kulture i informisanja u aprilu ove godine podržalo je Projekat Zavičajnog muzeja "Muzej za sve''.