Muzej: Čajanka u čast Herbarijuma

U galeriji Zavičajnog muzeja organizovana je 24. maja mala svečanost povodom primopredaje Herbarijuma lekovitog bilja, formiranog 1954. godine, koji je Udruženje ''Mellissa'' iz Zaječara na brigu i staranje predalo Zavičajnom muzeju.

Udruženje ljubitelja prirode, lekovitog bilja i fitoteraputa Melissa iz Zaječara dalo je Zavičajnom muzeju, na brigu i staranje herbarijum samoniklog lekovitog bilja knjaževačkog kraja, formiran 1954. godine u nekadašnjoj Timoflori, kako bi se stanovništvo ovoga kraja uputilo u tajne sakupljanja lekovitog bilja, kazao je Živorad Jeremić, profesor biologije u penziji.

Na svojim skupovima, tokom stručno – ekoloških ekskurzija, Melissa nastoji da edukuje stanovništvo o pravilnom branju lekovitog bilja, koje izloženo nebrizi, lagano nestaje, naglasila je Vanilka Milkić, predsednica Udruženja.

Sticajem okolnosti, Udruženje Melissa je postalo vlasnik građe značajne za proučavanje flore knjaževačkog kraja. U Muzeju pozdravljaju njihovu odluku da ovaj dokument predaju instituciji čiji je posao briga o materijalnoj i nematerijalnoj baštini i pokretanje novih programa u saradnji sa profesorima biologije i istraživačima, a čija će okosnica biti Timoflorin herbarijum