Monografija ''Kralj'': O kralju pozorišne scene i ljudske dobrote

Svetski dan pozorišta Narodna biblioteka ''Njegoš'' obeležila je susretom sa Anitom Panić, autorkom monografije ''Kralj'', knjige o velikanu srpskog glumišta Petru Kralju.

Bio je vladar pozorišne scene, čudesnih stihova i ljudske dobrote. Gluma je bila njegov život, ali ne i način života. Tako je vrhunskog glumca Petra Kralja, u monografiji ''Kralj'' videla dugogodišnji televizijski autor, dokumentarista i pisac Anita Panić.

''Petar Kralj je bio čovek van svog vremena, drugačiji, neobičan, autentičan, a svoj. To je meni bila polazna osnova da se odlučim, među mnogim poznatim i dobrim glumcima, da on bude taj koji će biti u fokusu mog interesovanja, osoba o kojoj želim da uradim monografiju.''

Trebalo je raditi više od godinu dana da bi se ispričala priča o umetničkim ostvarenjima i plodnoj karijeri ovog sjajnog glumca, ali i prikupila svedočanstva o nepoznatim detaljima, svedočenja njegovih prijatelja, kolega, saradnika, običnih ljudi, sa kojima se susretao i razgovrao savakodnevno. Svi oni Petra Kralja opisvali su u dve reči: dobar čovek.

''Meni je za knjigu bilo važno da taj o kome pišem bude dobar čovek. Upravo je to bio Petar Kralj. Kako je njegova porodica govorila, često je ta njegova dobrota iskliznula iz koloseka, pa je možda preterivao u svojoj dobroti, ali mu ljudi nisu zamerali, bili su srećni, jer je svakome hteo da pomogne, da izađe u susret...''

Monografija ''Kralj'' ima preko 300 strana i stotine fotografija, od kojih su mnoge objavljene prvi put. Susret sa Anitom Panić, a time, posredno i sa kraljem pozorišne scene i ljudske dobrote, Narodna biblioteka ''Njegoš'' priredila je povodom 27. marta, Svetskog dana pozorišta.