Misija: Muzej – u borbi sa Vremejedom, Bojožderom i Zaboravom

U Zavičajnom muzeju knjaževačkoj deci predsavljena je knjiga ''Misija: Muzej'' autrke Ivane Nešić, uzbudljiv detektivski roman, u kome su, pored troje dece, glavi likovi najznačajniji srpski slikari i njihova dela.

Muzej je glavni junak knjige ''Misija: Muzej'' Ivane Nešić. Tu je i troje dece, Anđela, Sara i Aleksa, koja bivaju na prevaru odvedena u Narodni muzej, gde kao pravi detektivi, pokušavaju da odgonetnu kud su nestali petlovi sa slike Paje Jovanovića, ili šta se dešava kad mrtva priroda i nije baš sasvim mrtva.

''Pošto sam ja istoričar umetnosti, želela sam da deci na zanimljiv način približim najveća dela naše umetnosti, dela koja su meni blisaka i učinilo mi se da je ovo jedan dobar način da deca shvate da i likovna dela mogu da pričaju neku priču'', kaže autorka.

Detektivi su bili i knjaževački đaci, kojima se baš dopalo da uz pomoć svoje mašte uđu u svet velikih umetničkih dela.

Ivana Nešić nam u svoj knjizi poručuje da moramo da se čuvamo strašnih čudovišta, koja žele da unište muzeje, umetnost, radost.

''Neprijatelji muzeja i svake radosti su Vremejed, Bojožder i Zaborav. To su tri čudovišta, koja u knjizi izgledaju strašno, a svima nama prete i u realnom životu. Želela sam da upozorim na tu opasnost, koje jesmo svesni, ali ne setimo se baš uvek da postoji'', dodaje Ivana Nešić.
Roman ''Misija: Muzej'' objavljen je u izdanju Kreativnog centra i promoviše se, upravo, u saradnji sa muzejima.

''Jako nam je drago što se povezujemo i sa muzejima i pokušavamo da decu dovedemo u muzeje i objasnimo im da su ovo mesta gde ima jako zanimljivih stvari'', rekla je Anđelka Ružić, urednica u Kreativnom centru.

Ovde smo da znanje delimo sa decom i da, uvodeći ih u svet kulturnog nasleđa, stvaramo jednu novu, pravu publiku, kazala je Milena Milošević Micić, viši kustos istoričar umetnosti.

''Kroz ovakve programe mi nastavljamo svoju misiju, dajemo deci priliku da shvate i dožive muzej na jedan drugi, pravi način, da su muzeji otvoreni prostori za saznanje, druženje i da je važno da svi imamo pravo da učestvujemo u kulturnim programima''.

Knjaževačka deca, kao zahvalna, radoznala i dobra publika, pokazala su da umeju da reaguju na umetnost, da je se ne plaše, ako joj se, kao u ovom slučaju, priđe na pravi način.