Likovni salon u Muzeju: Talentovana deca u čast Svetog Save

U Zavičajnom muzeju otvoren je u nedelju 28. Dečiji likovni salon ''Sveti Sava''. Najdugovečnija knjaževačka manifestacija, posvećena najvećem srpskom prosvetitelju okupila je i ove godine veliki broj dece i mladih, sa izuzetnim likovnim radovima i slavskim kolačima.

Slavska sveća, žito i kolač na stolu, a na zidovima galerije Zavičajnog muzeja najlepši likovni radovi knjaževačke dece i mladih. U takvom ambijentu otvoren je Dečiji likovni salon ''Sveti Sava''. Kolač ovogodišnjih kolačara – Kola srpskih sestara, presečen je u prisustvu protojereja Tomislava Petkovića, koji je deci poručio da se ugledaju na malog Rastka Nemanjića.

Praznujući Dan Svetog Save, slavimo sve ono dobro što je on svojim radom doneo srpskom narodu, kazao je u svojoj besedi Bojan Ristić, profesor srpskog jezika i književnosti.

I nakon 28 godina svog trajanja, Salon izaziva veliko interesovanje, a nas suočava sa činjenicom da u Knjaževcu imamo puno talentovane dece, rekla je Milena Milošević Micić, vršilac dužnosti direktora Zavičajnog muzeja.

''Pre dvadeset pet godina smo ovaj salon radili u saradnji sa porodicom Mihajlović, u vremenima kada je bilo teško, kada nije bilo razumevanja (zašto Sveti Sava u Muzeju), kada nije bilo para. Nekako smo opstali i važno mi je da znam da će ovaj salon trajati dokle god je divne dece''.

O Svetom Savi govorili su učenici Osnovne škole ''Dimitrije Todorović Kaplar'', a najuspešnijim autorima likovnih radova i slavskih kolača iz vrtića, osnovinih i srednjih škola, uručene su nagrade. Kolačar 29. Dečjeg likovnog salona ''Sveti Sava'' naredne godine biće Snežana Đirić.