Letnja škola u Ravni: Dvopređno pletivo i tkanje

Letnja škola tradicionalnih zanata u Arheo etno parku u Ravni posvećena je domaćoj tekstilnoj radinosti, odnosno tkanju i dvopređnom pletivu, karakterističnom za knjaževački kraj.

Treću godinu zaredom svoj kutak u Arheo etno patku u ravni imaju one i oni pod čijim prstima nastaju suveniri, ili upotrebni predmeti, izrađeni tehnikom tkanja i dvopređnog pletenja. Letnja škola u kojoj se uče ove veštine okupla je devojke i devojčice, one još nevešte, koje su ovde prvi put i one koje već mogu da se pohvale izrađenim predmetima.

Sa iskustvom, stečenim u izradi dvopređnih čarapa tu je da pokaže i poduči Suzna Ilić, predsednica Etno centra, koju raduje veliki broj mladih, zainteresovanih za ove stare zanate.

Ovakvi programi izuzetno su važni za Zavičajni muzej, čija je jedna od misija nematerijalnog kulturnog nasleđa, kaže Milena Milošević Micić, viši kustos istoričar umetnosti.

''Zadovoljni smo što je ideja da se bavimo očuvanjem dvopređnog pletiva i takanja, naročito ornamenata i tehnika koje su specifične za naš kraj, zaživela kao dobra inicijativa. Već nekoliko godina, što kroz Letnju školu u Ravni, uz podršku Ministarstva kulture, što kroz različite projekte, ova škola funkcioniše. Ima puno mladih, što znači da elemente neamaterijalnog nasleđa čuvamo ...''

Letnja škola posvećena domaćoj tekstilnoj radinosti održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.