Lazar Ristovski u Knjaževcu: ''Kralj Petar Prvi'' je priča o slobodi

Istorijiski spektakl ''Kralj Petar Prvi'', nakon godinu dana od prve klape na Staoj planini, sinoć je imao svoju knjaževačku premijeru. Pre početka projekcije u velikoj dvorani Doma kulture, publici se poklonio nosilac naslovne uloge Lazar Ristovski.

Pred prepunom dvoranom Doma kulture održana je projekcija istorijskog spektakla ''Kralj Petar Prvi''. U opštini gde je pre godinu dana pala prva klapa, Knjaževčanima se poklonio nosilac naslovne uloge Lazar Ristovski.

''Počeli smo snimanje na Staroj planini na -15, 20, sa ledenom kišom. Da smo te scene prelaska preko Albanije snimali na kraju, niko ne bi mogao da ih snimi....''

Za jedan od najznačajnijih umetničkih projekata u godini obeležavanja pobede saveznika u Prvom svetskom ratu, ekipa filma imala je veliku podršku države, naroda, institucija, a klica od koje je, kako kaže,  izgradio lik kralja Petra, za Ristovskog je bilo saznanje da se kraljeva majka takođe zvala Persida.

''Kralj je bio izuzetna ličnost. Najvoljeniji, veliki ratnik, koji je učestvovao u devet ratova, a istovremeno bio je i intelektualac i prevodilac. Preveo je na srpski i čuvenu knjigu engleskog filozofa  Džona Stjuarta Mila ”O slobodi”. I ovaj film, u nekoj svojoj metafori, mogao bi da nosi naslov “Priča o slobodi”.

Ulogu vojvode Tankosića u filmu i TV seriji reditelj Petar Ristovski poverio je Ivanu Isailoviću, akademskom glumcu, ali i predsedniku opštine Krupanj.

''Imam dva razloga zbog kojih sam jako srećan. Laza Ristovski je najveći glimac među srspskim glumcima. Ali, postoji i jedan moj uzor ovde. Pošto sam i predsednik opštine Krupanj, drugi moj uzor je Milan Đokić. Odgovorno tvrdim da je to najbolji predsednik opštine u Srbiji. Njegovi saveti su sveprisutni u Krupnju. Nekad građani to ne znaju, jer se ja uspešno foliram kako je to zapravo moja ideja, ali dosta stvari ''kradem'' od njega i moj Krupanj pomalo liči na Knjaževac.'' 

Priča o najomiljenijem srpskom vladaru i njegovoj vojsci, o herojima sa Cera i Kolubare, okupila je brojne statiste iz Knjaževca. Svi oni, zajedno sa filmskom ekipom izdržali su velike napore, znajući, kako kaže Lazar Ristovski, da učestvuju u posebnoj misiji da na veliki ekran prenesu deo slavne istorije Srbije.