Krf – veličanstvena stranica srpske istorije

Gost Narodne biblioteke ''Njegoš'' bio je juče Ljubomir Saramandić, kustos Srpske kuće na Krfu. Predavanjem ''Hodočašće na Krf'', Biblioteka je počela obeležavanje stogodišnjice oslobođenja Knjaževca u Prvom svetskom ratu.

Na grčkom ostrvu Krf  ispisane su, po mnogima, najtužnije i najveličanstvenije stranice srpske istorije. Uspomenu na stradanje srpskih ratnika u Prvom svetskom ratu čuva Srpska kuća na Krfu. Njen kustos Ljubomir Saramandić, koga je ugostila Narodna biblioteka ''Njegoš'', poručuje da albanska golgota treba da bude nadahnuće za svakog građanina Srbije. Dolazak na Krf, na ostrvo Vido, nije samo turističko putovanja, već hodočašće, ističe Saramandić.

''Šta znači hodočašće, šta znači dolazak na Vido ? Čini mi se da se u tom trenutku, posebno kod mladih, javlja istovremeno nekoliko mehanizama. S jedne strane, to je trenutak kada se uspostavljaju nevidljive niti sa kostima u Plavoj grobnici i Mauzoleju. S druge strane, osećaj duga prema precima i jedna katarza, pročišćenje...Čini mi se da se na kraju u Srbiju vrate drugačiji.''

Iako se broj posetilaca Krfu udesetostručio, deprimira podatak da se drastično smanjio broj školskih ekskurzija, koje su ranije dolazile iz Srbije, naročito iz njenog istočnog dela.

''Za gotovo dve decenije ne mogu da se prisetim da je ijedna školska ekskurzija iz istočne Srbije bila na Krfu. Ukoliko pogledate spisak onih koji su ostavili svoje kosti, videćete da je veliki broj upravo pripadnika Timočke divizije. Ministarstvo obrazovanja treba da interveniše....Prioritetima u realizaciji ekskurzija vodimo brigu o formiranju zdravog patriotskog duha,'' istakao je Saramandić.

U ovoj godini Knjaževac će obeležiti 100 godina od oslobođenja u Prvom svetskom ratu. Biblioteka, tim povodom, priprema različite programe i na saradnju poziva i građane Knjaževca.

''Gostovanje kustosa Srpske kuće zapravo je početak obeležavanja stogodišnjice oslobođenja u Velikom ratu, bar kada je o Biblioteci reč. Biće još programa, a ono što smatramo najznačajnijim delom ovog jubileja je izložba koju planiramo za oktobar (16. oktobar je dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu). Planiramo otvaranje izložbe fotografija, portreta učesnika u Prvom svetskom ratu. Molim sve naše sugrađane da pretraže svoje albume, da nam donesu fotografije svojih predaka, koji su učestvovali u Prvom svetskom ratu i da se prisete i ispričaju nam osnovne podatke o svojim precima'', poručila je Vladana Stojadinović, direktorka Narodne biblioteke ''Njegoš''.

Na događaje, koji su srpske vojnike i narod doveli na Krf  podsetio je profesor istorije Ivica Mišić. ''Nema pravog života bez požrtvovanja, solidarnosti i oduzimanja od sopstvenog ega, kako su u Velikom ratu činili srpski vojnici i državno rukovodstvo, čulo se na na ovom malom času istorije, koji je u Društvenom klubu Doma kulture okupio veliki broj ljudi različitog uzrasta