Konkurs: Nedelja stvaralaca evropske baštine

Konkurs: Nedelja stvaralaca evropske baštine

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kao nacionalni koordinator programa Dani evropske baštine u saradnji sa Muzejskim društvom Srbije na nacionalnom nivou sprovode konkurs pod nazivom Nedelja stvaralaca evropske baštine (European Heritage Makers Week).

Na konkurs se mogu javiti mlade osobe između 12 i 18 godina, koje su zainteresovane za istraživanje baštine. Od učesnika se očekuje da posete muzej, galeriju, spomenik, park, biblioteku, filmski centar, znamenito mesto, arheološki ili neki drugi lokalitet koji se bavi nasleđem; osmisle priču, naprave video rad, crtež, sliku na platnu, grafički rad, ilustraciju, ili strip o izabranom eksponatu, temi ili lokalitetu i uz to dostave fotografiju koja predstavlja njihovu priču.

Tokom perioda pripreme rada, deca i mladi se stimulišu da aktivno istražuju svoju okolinu, da upoznaju kulturnu baštinu oko sebe, otkrivaju svoje poreklo i shvataju povezanost sa baštinom na evropskim nivou. U pričama mogu da opisuju i materijalno i nematerijalno nasleđe.

Radovi treba da sadrže jednu digitalnu sliku, ili link za video, ime pripovedača i godine starosti i kratak tekst koji opisuje priču (može da bude napisan na maternjem ili engleskom jeziku).

Učesnici iz Srbije treba da opišu neki element nasleđa iz Srbije, ali da pri opisivanju obrate pažnju i naglase povezanost odabrane teme sa evropskim nasleđem. Sve što treba da urade je da, nakon što izaberu temu i pripreme rad, zamole svog roditelja ili zakonskog staratelja, da pošalje priču na elektronsku adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. pod naznakom „Evropska baština“.

Svaka zemlja učesnica će izabrati do 5 priča koje su se posebno istakle i koje će biti poslate Evropskom panelu.  Evropski panel će potom izabrati 10 najinspirativnijih priča među onima koje su podnesene, kao priče koje treba posebno istaći, a pripovedači će biti pozvani da posete Strazbur.

Rok za slanje radova je 10. maj 2019. godine, nakon čega će uslediti prezentacija prispelih radova, od kojih će pet najinteresantnijih radova biti plasirano na evropsko takmičenje.