Knjaz Miloš u Gurgusovcu: Da bude Knjaževac, napretku sklona varoš

U Narodnoj biblioteci ''Njegoš'' otvorena je izložba ''Knjaz Miloš u Gurgusovcu'', posvećena 160. godišnjici imena Knjaževca i obeležavanju Dana opštine. Na izložbi je i Sveto jevanđelje, koje je 1835. godine knjaževačoj crkvi poklonio Miloš Obrenović.

Stotinu šezdeset godina Knjaževac nosi svoje ime. Nadenuo mu ga je knjaz srpski Miloš Obrenović daleke 1859. godine, da bude ''napretku sklona'' varoš, kaže Vladana Stojadinović, direktorka Narodne biblioteke ''Njegoš'' i autorka izložbe ''Knjaz Miloš u Gurgusovcu''. Posebnu vrednost izložbi  daje  Sveto jevanđelje, koje je knez srpski poklonio knjaževačkoj crkvi 1835. godine.

''Ova izložba je sastavljena od onoga što smo pronašli u literaturi, a nit koju smo pratili je prisustvo knjaza Miloša u našem gradu i neki izvori prvog reda, kakav je natpis na glavnom portalu crkve, koji često ne vidimo, a koji svedoči da je 1833. u julu bio u Gurgusovcu. Važni su zapisi na marginama jevanđelja, štampanog 105. godine u Rusiji, koje je Knjaz 1835. poklonio nađem hramu, prilikom osvećenja''.

Nazvavši njeno postavljanje istorijskim događajem, izložbu je otvorio protojerej Siniša Đorđević, starešina Crkve Svetog Đorđa.

Knez Miloš vladao je Srbijom od 1815. do 1839. i od 1858. do 1860. godine i bio je jedan od najznačajnijih novovekovnih srpskih vladara, kazao je Ivica Mišić, profesor istorije i recenzent izložbe.

''Još davne 1835. godine u Srbiji su udareni temelji školstvu, zdravstvu, sudstvu, svim najbitnijim institucijama. Ukinut je feudalizam, dobili smo verske slobode...''

Izložba je namenjena, pre svega, mladim Knjaževčanima, kojima su zavičajne priče manje poznate, a Miloševo jevanđelje, prvi put javno dostupno, biće izloženo i moći da se vidi u čitaonici Biblioteke do 17. maja.