Još jedan uspeh Žarka Aleksića

Još jedan uspeh Žarka Aleksića

Knjaževački umetnik Žarko Aleksić, školovan u Beogradu i na Akademiji umetnosti u Beču, jedan je od finalista prestižne nagrade “Dimitrije Bašićević Mangelos”, koja će ove godine biti dodeljena devetnaesti put.

Centar za savremenu umetnost u Beogradu i The Foundation for a Civil Society (FCS) iz Njujorka, kao deo regionalnog projekta Young Visual Artists Awards (YVAA), ustavnovili su “Nagradu Dimitrije Bašićević Mangelos” još 2002. godine. Nagrada nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa.

Žiri u sastavu: Katarina Kostandinović (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Kulturni centar Beograd), Teodora Jeremić (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Hestia - Art Residency and Exhibitions Bureau, Beograd), Dejan Vasić (likovni kritičar, samostalni kustos i urednik likovnog programa u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Beograd), Natalija Vujošević, (umetnica, kustoskinja i edukatorka, Institut za savremenu umjetnost, Podgorica), Katarina Petrović (umetnica i dobitnica Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2019. godinu) odabrao je troje finalista, a to su (po azbučnom redu):

- Žarko Aleksić
- Sandra Lakićević
- Slavica Obradović

Početkom jula biće organizovan drugi krug žiriranja, kao i intervjui sa finalistima. Ime dobitnika ove prestižne nagrade žiri će saopštiti na otvaranju finalne izložbe u galeriji Remont.

U saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), ova nagrada se dodeljuje godišnje u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku, u trajanju od 8 nedelja.