Jasminka Petrović: Odrasli, načuljite uši !

Za izvođenje drame ''Sve je redu'' gimnazijalci iz Lebana ovog septembra dobili su ovacije knjaževačke publike, a žiri je predstavu proglasio najboljom na četvrtom PRKOS-u. Priča o problemima odrastanja nastala je iz pera Jasminke Petrović, spisateljice za decu i mlade, koju smo u novembru sreli u Knjaževcu na manifestaciji ''Čarobne police Bibi Slikovčice''.

Drama ''Sve je u redu'' pozorišta Gimnazijalac iz Lebana, apsolutni pobednik četvrtog PRKOS-a, oduševila je publiku na četvrtom PRKOS-u. Njeno izvođenje ovog septembra, izazvalo je kod Knjaževčana snažne emocije, knedlu u grlu i poneku suzu. Sličan doživljaj imala je i autorka romana po kome je predstava nastala, pisac za decu i mlade Jasminka Petrović.

''Ja zaista mislim da je to vrhunski, na svetskom nivou. Profesor Dušan Blagojević je napravio čudo i mislim da je to pravi put kako se radi sa decom. Naterali su nas da razmišljamo''.

Inspiraciju za knjigu ''Sve je u redu'', koja govori o problemima odrastanja, vršnjačkom nasilju, netoleranciji, Jasminka Petrović pronašla je u razgovorima sa mladima.

''Za osnovnoškolsku i predškolsku decu ima i događaja i manifestacija, ali srednjoškolci nekako nisu ''pokriveni''. Ja sam počela da obraćam pažnju na njih, da ih osluškujem. Cela poenta pisca i jeste da sluša šta deca govore, ponekad i da prisluškuje. Bila sam poražena koliko oni imaju svoje teške trenutke. Srednjoškolcu nije lako da se otvori, da progovori, a mi odrasli smo u gužvi, ili smo bolesni, ili nemamo para...Mislim da ih dovoljno ne slušamo, a da su oni ''puni kao šipak'' i mnogo možemo i da čujemo i da naučimo. Naravno, ne samo strašne stvari, već i divne trenutke – da li su se zaljubili, dobili dobru ocenu. Moja je poruka da mi odrasli dobro načuljimo uši i da dobro slušamo šta nam deca i mladi govore''.

Srednjoškolcima treba dati priliku da kroz kreativne radionice, poput novinarskih u knjaževačkoj biblioteci, ili dramskih, izraze svoje mišljenje, svoj stav, ne strepeći od posledica, poručuje ova spisateljica. Uostalom, na prvoj stranici romana ''Sve je u redu'' i piše: ''Vama koji tragate za slobodom''.