Izložba Željke Aleksić u Beogradu

Izložba Željke Aleksić u Beogradu

U galeriji Doma omladine Beograd otvorena je izložba mlade knjaževačke umetnice Željke Aleksić, studentkinje kontekstualnog slikarstva i stipendistkinje Akademije likovnih umetnosti u Beču.

Kako je na fejsbuk stranici Zavičajnog muzeja napisala istoričarka umetnosti Milena Milošević Micić, multimedijalna izložba Željke Aleksić bavi se odnosima prezentacije radničke klase i njene manifestacije kroz likovni iskaz. Imajući u vidu korelaciju između društveno ustanovljenih stigmi, koje se par excellence nalaze u poziciji političkog diskursa i umetnosti koja rekontekstualizuje stvarnost, izložba “Plava laguna” ističe pitanja društvenog staleža i njegove pozicije kroz vreme.
 
Kroz narativni ciklus umetnica ukazuje na porodično nasleđe, a kroz fragmente upućuje na probleme sa kojima se susreće prilikom rada u trgovini, a sa kojim se susretala i njena porodica prilikom rada u fabrici. Čitanjem instalacije koju sačinjavaju mantili/radne uniforme, sagledava se forma izmeštanja Subjekta u Objekat, što u krajnjoj konstelaciji rezultira njegovim odustvom.

Izložba će biti otvorena do 26. marta. zeljka