Izložba povodom 130 godina od rođenja Stevana Jakovljevića

Izložba povodom 130 godina od rođenja Stevana Jakovljevića

Povodom obeležavanja 130 godina od rođenja Stevana Jakovljevića, Narodna biblioteka „Njegoš“, u okviru edicije „Tragovi“, priredila je izložbu „Stevan Jakovljević (Knjaževac, 7. decembar 1890 – Beograd, 2. novembar 1962)", posvećenu njegovom životu i delu.

Akademik Stevan Jakovljević, botaničar, osnivač, profesor i dekan Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, za čitaoce i istoriju književnosti ostaće upamćen kao pisac „Srpske trilogije“, jednog od najčitanijih romana srpske književnosti o Velikom ratu. Takođe je autor i drugih književnih dela u kojima je prikazao vreme u kojem je živeo, posebno godine Drugog svetskog rata. Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti, rektor Beogradskog univerziteta, pisac i autor više udžbenika iz oblasti botanike, kao i udžbenika za srednju i osnovnu školu. Bio je učesnik u ratu, član Redakcionog odbora Srpske akademije nauka i predsednik Saveta Instituta za srpskohrvatski jezik. Za sekretara Odeljenja literature i jezika Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1960. godine.


Svoju prvu pripovetku „Slutnja“, objavio je 1922. godine u književnom časopisu „Misao“. Autor je romana „Srpska trilogija“ (1934, 1935, 1936), „Smena generacija“ (1939), „Velika zabuna“ (1954), „Likovi u senci“ (1956), „Zemlja u plamenu“ (1961), kao i duže novele „Krvava avlija“ (1958).
Za počasnog doktora Karlovog univerziteta u Pragu promovisan je 1947. godine. Od 1945. do 1958. godine bio je predsednik Slovenskog komiteta Jugoslavije, predesdnik Upravnog odbora Radio Beograda, predsednik Udruženja književnika Srbije. Nosilac je ordena rada prvog stepena.


U okviru izložbe posvećene stotridesetogodišnjici rođenja Stevana Jakovljevića biće predstavljene celine iz njegovog bogatog života i stvaralaštva posvećene porodici, školovanju, karijeri naučnika i univerzitetskog profesora, učešću u svetskim ratovima i književnom opusu. Prema rečima recenzenta izložbe, dr Ivane Spasović, istoričara u Arhivu SANU, svaka od tih celina odiše poštovanjem prema ovom velikanu i ponosom što je on rođen u gradu na Timoku.
Za pojedinačne posete izložba je dostupna u holu Narodne biblioteke „Njegoš“ svakog radnog dana od 9 do 13 časova. Virtulena izložba može se pogledati na Fejsbuk stranici i Digitalnoj zavičajnoj zbirci Biblioteke http://digitalnazbirka.biblio-knjazevac.org/izdanja-biblioteke/tragovi.


Stevan Jakovljević, naučnik i književnik, koji je ostavio blistav trag u nacionalnoj istoriji, nauci i istoriji književnosti, rodio se u Knjaževcu.