In memoriam: Vladimir Andrić (1944 - 2021)

In memoriam: Vladimir Andrić (1944 - 2021)

Dugogodišnji odgovorni urednik Redakcije dečjeg programa RTS-a i književnik Vladimir Andrić, saradnik i prijatelj Narodne biblioteke ''Njegoš'' i knjaževačke dece, preminuo je juče u 76. godini.

Saradnja Vladimira Andrića i Narodne biblioteke ''Njegoš'' počela je 2015. godine sa prvim razgovorima i osnivanjem manifestacije dečjeg stvaralaštva ''Čarobne police Bibi Slikovčice''. Sa telentovanom decom uradio je četiri pozorišne predstave, a 2020. bio je konsultant za scenario i režiju filma o Knjaževcu. U ediciji ''Knjaževačko zlatno runo'', Narodna biblioteka ''Njegoš'' objavila je njegovu slikovnicu ''Četiri patuljka''.

Posećujući često Knjaževac, upoznajući varoš i njegove žitelje, imao je običaj da kaže da se ovde oseća kao kod kuće.
''Imam sad četvrti grad gde se osećam kao kod kuće. Prvi su Valjevo i Obrenovac, gde sam rođen, gde sam išao u školu, počeo da režiram, živeo, gde volim da odem. Treće mesto je jedno malo selo u Crnoj Gori, na moru, Radovići, gde dvadesetak godina letujemo. I sad Кnjaževac... Ne treba mnogo da objašnjavam. Кad se već tako osećam, što bih objašnjavao? Ne treba mnogo cunjati ni preturati po nečemu što se spontano i iskreno oseća'', kazao je u jednom od intervjua mladim saradnicima Čarobnih polica.   

Vladimir Andrić je rođen 1944. u Obrenovcu. Završio je gimnaziju u Valjevu, a diplomirao režiju na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.Od 1968. urednik je u Redakciji dečjeg programa, kasnije i odgovorni urednik Redakcije, do penzionisanja 2009. godine.

Autor je velikog broja emisija za decu i mlade: "Biografije", "Junak našeg detinjstva", "Dom u kojem živim", "Pesnici svog zanata", "Daj mi krila jedan krug", "Laku noć, deco", "Pustolov"...
Reditelj je televizijskih filmova "Šešir profesora Koste Vujić", "Brze godine", "Ratnički talenat", "Nagrada godine", "Hroničan život".

Drame Vladimira Andrića izvedene su na radiju i igrane u pozorištima. Objavio je više knjiga poezije i proze.  Dobitnik je velikog broja nagrada: "Neven", "Politikin zabavnik", "Zmajeve dečje igre", "Dečja knjiga godine" i Nagradu za životno delo "Mali princ", za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, septembra 2020.

Vladimir Andrić biće sahranjen sutra u Obrenovcu.