Igra svetlosti na nagim ženskim telima

U galeriji Zavičajnog muzeja sinoć je otvorena izložba umetničke fotografije Slaviše Stankovića Zeke, majstora fotografije iz Niša i jednog od deset najboljih akt fotografa u zemlji.

Nago ljudsko telo, posebno telo žene, oduvek je bilo inspiracija umetnika. Najpre slikara, a onda i umetničkih fotografa. Fotografije obnaženih tela lepih žena, smeštenih  u različite ambijente, kakvi su prozori starih srpskih kuća, kameni zidovi, cvetne livade, ili planinski potoci, ispod kojih stoji potpis Slaviše Stankovića Zeke, majstora fotografije iz Niša, izložene  su u galeriji Zavičajnog muzeja u Knjaževcu, upravo kao potvrda da je reč o savršenom umetničkom stvaralaštvu.

''Mnogi ljudi kažu da ja to dobro radim, a meni je najveće zadovoljstvo kad vidim da se meni fotografija koju pravim sviđa. Da li se nekom drugom sviđa – to je stvar ukusa. Umetnost je relativna stvar, bar u fotografiji'', kaže Stanković.

Predstavljajući nam jednog od deset najboljih akt fotografa Srbije, Zavičajni muzej pokazuje da umetnički pristup i umetnički pogled kroz objektiv foto aparata, mogu obnaženo telo da predstave na drugačiji način.

''Ono što je kod Zeke specifično jesu fini kontrasti, svetla koja se prelamaju na različitim površinama, gde je nago žensko telo fina, suptilna podloga...,'' rekla je Milena Milošević Micić, viši kustos istoričar umetnosti.

Slaviša Stanković Zeka se fotografijom bavi gotovo tri decenije. Učestvovao je na preko stotinu izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je preko četrdesetak nagrada za fotografiju, među kojima je i ona sa Festivala kulture mladih Srbije u Knjaževcu. Publika će ove izuzetne radove moći u galeriji Muzeja da pogleda do 15. juna.