Festival, prvi dan: Svečano otvaranje 57. Festivala kulture mladih Srbije

Nastupom dečijeg hora “Čarolija” na platou Doma kulture, po 57. put počeo je Festival kulture mladih Srbije. Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić zvanično je otvorio festivalske dane.

“Nakon jedne plejade mladih stvaralaca, anonimnih, amaterskih, koji su prodefilovali ovde svih ovih godina, više od pet decenija, imam i ja tu čast da budem sa vama ovde i da u ime Vlade Srbije pozdravim ovakve poduhvate. Mi smo se i opredelili, upravo zbog značaja koji ovaj Festival ima za kulturu, ne samo Knjaževca već i čitave Republike da pomognemo skromnim finansijskim sredstvima”, izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Otvaranju je prisustvovao i predsednik opštine Knjaževac magistar Milan Đokić, koji je istakao da Festival promoviše prave vrednosti i podstiče mlade umetnike da stvaraju. 

“Stotinama, mozda čak i više umetnika je učestvovalo na Knjaževačkom Festivalu, tražilo i pronalazilo svoju motivaciju za nova stvaralaštva. Generacijama Knjazevčana ovaj Festival obelezavao je put ka pravim vrednostima, za razliku od onih koji obelezavaju šund, kič i primitivizam”, rekao je  predsednik opštine Knjaževac mr Milan Đokić.

Ovom prilikom uručena su i posebna priznanja za doprinos Festivalu ljudima koji su najzaslužniji za njegovo razvijanje i opstanak proteklih 57 godina.

“Ovo priznanje shvatam kao priznanje svima koji su uspeli u tome da Festival dozivi ove godine i svima koji će doći, a voleo bih da to budu mladi”, poručio je Jovan Isakov. 

Da priznanje koje su dobili pripada svima, smatra i direktor Festivala kulture mladih Srbije i Doma kulture u penziji Ljubiša Zarić. Među dobitnicima priznanja je i dugogodišnji predsednik organizacionog odbora Festivala Slaviša Radenković.

“Ovo priznanje je nešto što znači 57. godina ljubavi prema nečemu, 57 učestvovanja na njemu, na raznim funkcijama, od učesnika kao student, do profesionalnog zapošljavanja u Domu kulture”, kaze  Radenković.

Festival kulture mladih Srbije idealna je prilika za promovisanje svih mladih umetnika, ali i mogućnost da svi posetioci Festivala uživaju u njihovom stvaralaštvu.

“Pravi je potez organizatora ovogodišnjeg Festivala što je pozvao umetnike, kvartet koji nije nastupao u Knjaževcu ranije. Ovo jeste Festival koji promoviše kulturu i mlade koji tu kulturu stvaraju. Smatram da sve više ovakvih sadrzaja treba biti prisutno na ovom Festivalu”, rekao je violista Jovan Timilijić.

Prema rečima mladih umetnika, nastupanje pred svojom, Knjaževačkom publikom, predstavlja posebnu čast i zadovoljstvo.
“Ovo je značajan Festival za celu Srbiju, ne samo za Knjaževac. Obuhvaćeni su razni žanrovi muzike – klasika, pop muzika, narodna, što ovaj Festival čini ozbiljnim, a mogu reći da se bazira na nekom evropskom Festivalu, kao što se to radi na zapadu”, ističe violinista Dušan Panajotović.

Prvo veče Festivala završeno je nastupom trubačkog orkestra "Zlatne trube" i velikim vatrometom.  Festival kulture mladih Srbije traje do 26. jula, a između ostalog  očekuju nas i nastupi Željka Joksimovića, Van Goga, Mire Škorić, Miligrama, kao i DJ-eva poput Nikole Mihailovića i Dejana Milićevića.