Dušici ŽIvković nagrada za životno delo

Dušici ŽIvković nagrada za životno delo

Dušica Živković, muzejski savetnik etnolog, dugogodišnji kustos i direktor Zavičajnog muzeja u Knjaževcu,  nekadašnji vršilac dužnosti direktora Etnografskog muzeja u Beogradu i nekadašnja pomoćnica ministra za kulturno nasleđe, dobitnica je nagrade "Borivoje Drobnjaković".

Reč je o nagradi koju Etnografski muzej u Beogradu dodeljuje za ukupni izuzetni naučni doprinos pojedinaca iz oblasti etnologije, antropologije, a posebno za izuzetni doprinos u etnološkoj muzeologiji.

Karijeru u oblasti zaštite kulturnog nasleđa Dušica ŽIvković počela je kao prvi kustos i etnolog Zavičajnog muzeja 1979. godine. Svojim radom doprinela je proučavanju i očuvanju kulturnog nasleđa knjaževečkog kraja, ali i valorizaciji i prezentaciji materijalne i nematerijalne kulture Istočne Srbije. Učestvovala u osnivanju Zavičajnog muzeja Knjaževac, Muzeja grada u kući Ace Stanojevića i Arheo-etno parka u Ravni.

U saradnji sa lokalnom zajednicom i stručnim timom muzeja pokrenula je brojne kulturne programe i manifestacije koje su pored očuvanja i prezentacije bogatog kulturnog nasleđa imale za cilj i podizanje svesti lokalne zajednice o značaju očuvanja kulturne baštine.

U toku duge i plodne karijere Dušica Živković, muzejska savetnica etnolog je svojim vizionarskim, multidisciplinarnim pristupom unapredila oblast zaštite kulturnog nasleđa, inspirisala je i uticala na formiranje generacija mladih muzealaca i profesionalaca. I kako u obrazloženju za dodelu nagrade stoji : "Sveukupno sagledano, koleginicu Dušicu Živković možemo s punim pravom da nazovemo "kompletnim profesionalcem". 

(Fotografija preuzeta sa fejsbuk stranice Zavičajnog muzeja)