Društvo konzervatora: Šta kriju mali gradovi

Knjaževac je protekle nedelje bio domaćin stručnjacima koji se bave promocijom zaštite kulturnog nasleđa, okupljenim u Društvu konzervatora Srbije.

Svoju redovnu skupštinu oni su održali u prostoru hotela ''Mali predah'', gde su razgovarali o tome šta u smislu čuvanja i zaštite kulturnog nasleđa kriju mali gradovi.

''Ove godine smo izabrali Knjaževac i to je kod svih članova izazvalo pozitivno raspoloženje, svi su rado došli. Naša glavna tema ove godine zove se ''Šta kriju mali gradovi''. Mali gradovi su još uvek nekako manje napadnuti izgradnjom i sačuvali su svoju kulturnu baštinu'', kazala je Katarina Maksimov, predsednica Društva konzervatora Srbije. 

Svest od značaju kultrnog nasleđa, koje se štiti i Ustavom, treba negovati od najranijeg detinjstva, kroz edukaciju u školama, kažu u Društvu konzervatora. 

''Mi kao stručnjaci treba da nastavimo da dižemo glavu, da govorimo o tome koliko je kulturno nasleđe javno dobro. Ono se čuva i našim Ustavom. Najbolji, ali dug put je da o značaju kulturnog nasleđa pričamo kroz edukaciju'', dodala je Maksimov.

Jedna od tema ovog stručnog skupa bio je i Knjaževac, njegovi spomenici kulture i znamenita mesta. Govorili su Đorđe Stošić, istoričar Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš i Milena Milošević Micić, viši kustos istoričar umetnosti u Zavičajnom muzeju.