Digitalizacija za muzeje budućnosti

U Zavičajnom muzeju danas se razgovaralo o digitalizaciji, jedinstvenom informacionom sistemu i novim softverskim rešenjima, koji će muzejske sadržaje približiti publici. O ovim temama, knjaževački muzejeski radnici razgovarali su sa kolegama iz Istorijskog muzeja u Beogradu i Muzeja Vojvodine, kao i sa Dejanom Maslikovićem, pomoćnikom ministra kulture za digitalizaciju.

Budućnost stiže u srpske muzeje. Proces digitalizacije omogućiće posetiocima, naviklim na pametne telefone i tablete, da na samo jedan klik budu od važnih informacija o kulturnom nasleđu, kazao je u Zavičajnom muzeju Dejan Masliković, pomoćnik ministra kulture.

''Suština digitalizacije nije samo da neki fizički objekat pretvorimo u digitalni, da ga smestimo u bazu, nego upotreba digitalnih objekata, koji mogu da se koriste za edukaciju, ili kao izvor kreativne industrije. Sve ono što se čuva u muzejima i predstavlja kulturno dobro, treba da bude dostupno javnosti i da iz toga proisteknu ideje za razne druge poslove, knjige, publikacije, igre za decu, igrice...''

Proces digitalizacije Zavičajni muzej počeo je sada daleke 2005. godine. Digitalnu formu dobio je veliki deo muzejske građe, obrađene su gotovo sve zbirke, fotografije, dokumentacija sa izložbenih aktivnosti. Uz podršku Ministarstva, sa novim sofvrerskim rešenjima, prelazi se u sledeću etapu, rekla je  vršilac dužnosti direktora Milena Milošević Micić.

''To je velika stvar zato što ćemo od sada pa nadalje, sve baze podataka moći da koristimo, delimo za edukaciju, promociju, dalju naučnu obradu muzejske građe.''

Ministarstvo kulture i informisanja, u saradnji sa relevantnim institucijama, oformilo je sektor koji se bavi primenom informacionih sisrema u ustanovama kulture. Radi se na uspostavljanju standarda za digitalizaciju kulturnog nasleđa u muzejima, zavodima i bibliotekama.