Dečiji likovni salon ''Sveti Sava'': Stvaralaštvo i tradicija

U galeriji Zavičajnog muzeja otvoren je danas 29. Dečiji likovni salon ''Sveti Sava''. Dodeljene su nagrade najuspešnijim autorima likovnih radova, kao i autorima najlepših slavskih kolača.

 

Kada uz slavski kolač, žito i sveću zamiriše tamjan i kada se galerijom Zavičajnog muzeja prospe himna Svetom Savi, znak je da počinje svečanost otvaranja Dečjeg likovnog salona, posvećenog velikom srpskom prosvetitelju. Pred posetiocima, za koje je, kao i uvek, muzejski prostor bio premali, besedila je ovogodišnji kolaćar Snežana Đurić, diplomirani defektolog.

LIkovni salon, koji su 1991. pokrenuli Zavičajni muzej i porodica Mihajlović okupio je i ove godine na desetine dece. Nagrađeni su najbolji autori slika i slavskih kolača iz vrtića, osnovnih i srednjih škola. Promocija stvaralaštva mladih, prepoznavanje talenata i čuvanje tradicije, ono je što već 29 godina ovu manifestaciju čini posebnom, smatra Milena Milošević Micić viši kustos istoričar umetnosti. 

O Svetom Svi na svoj način govorili su učenici drugog, trećeg i osmog razreda Osnovne škole ''Dimitrije Todorović Kaplar'', a izvorne pesme ovoga kraja čule su se od dueta Mila i Mila. Kolačar jubilarnog 30. Salona biće naredne godine Zavičajni muzej.