Darko Dinić u predvorju božjeg staništa

U galeriji Zavičajnog muzeja u Knjaževcu 17. maja otvorena je izložba ''U predvoriju božjeg staništa'' knjaževačkog slikara Darka Dinića.

Iako već dugo ima svoje mesto na umetničkoj sceni, knjaževačkom slikaru Darku Diniću trebala je decenija i po da ponovo izađe u javnost i prijatelje i poštovaoce svoga rada obraduje novim delima. Ovoga puta opredelio se za kolaže, koji, kako je naglasila viši kustos istoričar umetnosti Milena Milošvić Micić, pokazuju da je u predvorju božjeg staništa vrlo dinamično.

''Darko se predstavio kolažima koji su vrlo ekspresivni, vrlo eksplicitni. On sažima elemente prehrišćanskog nasleđa, antičkog perioda, elemente iz hrišćanstva, mitološka bića...Zapravo, to je stalna igra ljubavi i mržnje, života i smrti, neba i zemlje''.

U potrazi za suštinom, za kojom svi tragamo, sve ovo se godinama kuvalo mojij glavi, kaže Dinić, predstavljajući fiolozofiju svoga stvaranja.

''Kuvalo se to decenijama u mojoj glavi. Trudim se da nađem duh onoga što me okružuje, suštinu za kojom svi tragamo. Kopaš po sebi, pa šta nađeš, počneš da razmotavaš...''

Izložba ''U predvorju božjeg staništa'' priređena je u čast Dana opštine Knjaževac, a tokom manifestacije ''Muzeji za 10''. Ako se i čekalo tih 15 godina na ponovno druženje sa stvaralaštvom Darka Dinića, vredelo je.