Dan dečje knjige

Dan dečje knjige

U Narodnoj biblioteci ''Njegoš'' obeležen je Međunarodni dan dečje knjige, koji se u celom svetu slavi drugog aprila u spomen na rođenje Hansa Kristijana Andersena. Danski književnik, rođen 2. aprila 1805. godine, danas je poznat kao “kralj bajki“.

Dečja književnost promoviše se na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke „Njegoš“ tokom čitave godine. čime se skreće pažnja javnosti na potrebe najmlađih čitalaca. To je misija knjaževačkih bibliotekara – da svaki dan u godini bude dan dečje književnosti, dece i mladih.

U čast 2. aprila, Međunarodnog dana dečje knjige, knjaževački bibliotekari obogatili su i prilagodili sadržaje kontinuiranih edukativno zabavnih programa za decu i mlade posebnom datumu koji širom sveta šalje poruku o važnosti razvijanja ljubavi prema knjizi.

U „Čitaonici igraonici“ predškolci su sa Alisom putovali u zemlju čuda i naslikali svoj zamišljeni svet. U programu „Sve je kultura“ učenici petog razreda otkrili su zanimljive detalje o velikanima domaće i svetske književnosti za decu i mlade.

Priređena je izložba različitih izdanja Andersenovih bajki, koju prati prezentacija o Međunarodnom danu dečje knjige.

Najmlađi članovi Biblioteke bili su u prilici da se fotografišu sa omiljenim knjigama i maskotom Dečjeg odeljenja Bibi Slikovčicom.