Čuvari kulturnog nasleđa iz Bugarske i Srbije

Knjaževac je u subotu, 23. juna, bio domaćin Međunardone smotra veterana i rekreativnih folklornih grupa. Na platou Doma kulture publici se predstavilo devet ansambala iz severozapadne Bugarske i istočne Srbije.

Defileom ulicama grada i zvucima trube orkestra ''Timočki veseljaci'' u Knjaževcu je   označen početak Međunardone smotre veterana i rekreativnih folklornih grupa. Ovom manifestacijom nastavljamo prekograničnu saradnju, kazao je na otvaranju Branisalav Josifović, šef Kabineta predsednika opštine.

''I sa jedne i sa druge strane granice smo izuzetno ponosni na prekograničnu saradnju i na sve što smo uradili u protekloj deceniji. Prekogranična saradnja se odvija u tri pravca – lokalni ekonomski razvoj, turizam i kulturno nasleđe. O aktivnosti opštine Knjaževac u prekograničnim projektima najbolje govori to da će ove godine, prvi put, Evropski dan prekogranične saradnje biti organizovan u Knjaževcu 21. seprembra'', kazao je Josifović.

Deo svoje bogate kulturne baštine, svoje interesovanje za bavljenje tradicionalnim igrama, knjaževačkoj publici, sa platoa Doma kulture prenelo je devet ansambala iz severozapadne Bugarske i istočne Srbije, onih koji se folklornom igrom bave iz čiste ljubavi.

Sa ciljem da skrene pažnju na bogatstvo nematerijalnog nasleđa sa obe strane granice,  smotru je organizovao Centar za tradicionalne umetnosti ''Koreni'' iz Zaječara.

''Severozapadna Bugarska i istočna Srbija su dva područja izuzetno bogata i od izuzetne važnosti za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa. Otuda i potreba da se ono što više otkrije, istraži, jer polako nestaje'', naglasio je Perislav Ducić, predsednik Centra za tradicionalne umetnosti ''Koreni'' u Zaječaru.

Na prvoj međunarodnoj smotri folklornih grupa, za koju organizatori veruju da će postati tradicionalna, nastupili su ansambli iz Loma, Orahova, Kapitanovaca i Belogradčika u Bugarskoj, te Kladova, Zaječara i Knjaževca u Srbiji.