Biblioteka u susret Danima Knjaževca

Idući u susret Danu opštine Knjaževac, Narodna biblioteka ''Njegoš'' pripremila je niz programa, namenjenih mladim čitaocima, ljubiteljima književnosti i zavičajne istorije.

Narodna biblioteka ''Njegoš'' pripremila je programe, koji će ljubitelje knjiga, pisane reči i zavičajne istorije zaintersovati odmah nakon prvomajskih praznika. Putovanje u Bibin čarobni svet, koje je zakazano za treći i četvrti maj, predstavlja susret sa piscima za decu - starim znancem Brankom Stevanovićem i Jasminkom Petrović i početak Manifestacije ''Čarobne police Bibi Slikovčice''.

''Dolazi Branko Stevanović, naš stalni saradnik na programima Manifestacije, a gost je Jasminka Petrović. Naši mališani imaće priliku da se vide sa njima trećeg maja u Minićevu i Kalni i četvrtog maja u Knjaževcu,'' kaže Vladana Stojadinović, direktorka Biblioteke.

Na javnom času o zavičajnoj i kulturnoj istoriji, koji će se dogoditi u utorak, osmog maja, u 19:00 časova, upoznaćemo se sa prvom gurgusovačkom knjigom ''Srpski venac'' Todora Vlajića.

''Uz podršku Ministarstva kulture, prošle godine smo objavili fototipski reprint ''Srpskog venca'' Todora Vlajića. Reč je o prvoj gurgusovačkoj knjizi, nastaloj u našoj varošo 1850. godine. To je zbirka narodnih tvorevina, čiji je tvorac učitelj Todor Vlajić, koji je 1850. službovao u našem gradu.
Priča o Todoru Vlajiću nije mnogo poznata, zbog tadašnje dominacije dela Vuka Karadžića, pa smo mi napravili i mali dokumentarni film kako bi smo proširili priču i o njemu i o njegovoj zbirci,'' ističe direktorka Biblioteke.

Čas posvećen životu i delu Tihomira Đorđevića, etnologu, muzeologu, jednom od najznačajnijih naučnika Srbije,  rođenom u Knjaževcu, dogodiće se 24. maja.

''Za nas je izuzetno važno da je mesto rođenja jednog takvog velikana upravo Knjaževac. Priredili smo izložbu izložbu dokumenata, fotografija, odlomaka iz pisane građe, želeći da široj javnosti predstavimo ovog velikana i njegovu biografiju. On je učesnik Velikog rata i napisao je više od 800 naučnih radova,'' kaže Stojadinović.

Udžbenik  o zavičaju ''Geografski faktori razvoja Knjaževca'' dr Mikice Sibinovića, biće predstavljen uoči Dana opštine, 16. maja u 18:00 časova. Reč je o knjizi dr Mikice Sibinovića, Knjaževčanina, a docentra na Geografskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, publikaciji koja se bavi  istorijskim, kulturnim, prosvetnim, demografskim i ekonomskim faktorima razvoja knjaževačkog kraja.