Biblioteka: Ljubomir Simić - zaboravljeni pesnik velikog talenta

Obeležavajući Svetski dan poezije, Narodna biblioteka ''Njegoš'' i dr Goran Maksimović, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Nišu predstavili su učenicima Tehničke škole i Knjaževačke gimnazije i njihovim profesorima pesnika Ljubomira Simića.

Uprkos neospornom talentu, njegov rad bio je nepoznat javnosti. Rođen u Knjaževcu, a živeo samo 20 godina. Smatrajući ga zavičajnim autorom, Biblioteka je priredila novo izdanje Simićeve poestske zbirke. 

''Mislim da smo uradili veliku stvar za srpsku književnu istoriju i da smo popunili jednu praznu stranicu u književnoj istoriografiji. Ljubomir Simić je rođen u Knjaževcu i to je jedan od razloga zašto je Biblioteka radila ovu zbirku. Nismo, na žalost, uspeli da otkrijemo zašto se porodica odselila iz Knjaževca, ali neka to ostane budućim istraživačima'', rekla je Vladana Stojadinović, direktorka Biblioteke. 

''Bio je to pjesnik izrazitoga talenta, modernog pjesničkog senzibiliteta. Da je živio bar još dve, tri decenije, verovatno bi srpska književnost dobila jednog reprezentativnog pjesnika u rangu Disa, ili Pandurovića'', smatra dr Goran Maksimović. 

Svetski dan poezije bio je prilika i da profesor Maksimović sa mladim ljudima podeli razmišljanja o srpskoj poeziji danas. Na dar, svaki od učesnika ovog ćaskanja o poeziji, priređenog u novom prostoru Biblioteke, dobio je zbirku ''Pesme'', a srednjoškolci su iskoristili šansu da se iz prve ruke informišu o studiranju na niškom univerzitetu.