Biblioteka: Jednim klikom do zavičajnih izdanja

Narodna biblioteka ''Njegoš'' organizovala je stručno predavnje ''Biblioteka u digitalnom dobu''. O digitalnoj zavičajnoj zbirki govorila je Jelena Ćirić, diplomirani bibliotekar Narodne biblioteke „Njegoš“, a gost predavač bila je Tamara Butigan Vučaj, načelnik Odeljenja za razvoj digitalne biblioteke Narodne biblioteke Srbije.

Nema opasnosti da će digitalno doba izbaciti knjigu iz naših života. Naprotiv, digitalizacija daje dodatni vetar u leđa bibliotekama da sve što se uradi učini dostupnim u svakom domu i na svakoj tački naše planete, čilo se na stručnom skupu posvećenom mestu i ulozi biblioteka u digitalnom dobu.

''Digitalizacija se u Srbiji do sada nije radila baš sistematično, ali pre dve godine Ministarstvo kulture formiralo je poseban sektor koji je posvećen digitalizaciji i polako se uređuje ta oblast. Uskoro ćemo imati kakozvani ''agregator kulturnon nasleđa'' Srbije. Tu će biti sve ono što je dostupno elektronski u svim ustanovama kulture u Srbiji. Na jedan klić će moći da se dođe do svega. U Narodnoj biblioteci Srbije smo uradili mali deo od onoga što nas čeka, tako da je to posao koji predstoji'', kazala je Tamara Butigan Vučaj, načelnik Odeljenja za razvoj digitalne biblioteke Narodne biblioteke Srbije.

Svoju digitalnu zavičajnu zbirku Narodna biblioteka ''Njegoš'' počela je da formira 2009, a od ove godine, nova unapređena verzija dostupna je javnosti.

''Narodna biblioteka ''Njegoš'' je ove godine formirala Digitalnu zavičajnu zbirku u skladu sa pravilnikom o bližim uslovima za digitalizaciju bibliotečko – informacione građe i na taj način učinila dostupnim i sačuvala od zaborava i propadanja zavičajna izdanja'', rekla je Jelena Ćirić, diplomirani bibliotekar.

Digitalnu zavičajnu zbirka nalazi se na sajtu Biblioteke, gde vas jedan, ili dva klika vode do nekog od izdanja ove kuće, starih knjiga, ili novina i časopisa.