Biblioteka: Da se ne zaboravi romski jezik

Predstavljanjem naučnog projekta “Jezik i folklor Roma u Knjaževcu’’ i publikacija nastalih kao rezultat projekta, koji je finansijski podržalo Ministarstvo kulture i informisanja, Narodna biblioteka ''Njegoš'' obeležila je 21. februara Međunardoni dan maternjeg jezika.

Projekat ''Jezik i folklor Roma u Knjaževcu'' Narodne biblioteke ''Njegoš'' realizovan je od 2016. do kraja 2018. godine. U njemu su učestvovali naučnici sa Balkanološkog inistituta Srpske akademije nauka i umetnosti, ali i lokalni istraživači. Rezultat projekta je nekoliko značajnih publikacija, a posebna dragocenost svest o tome da svoju tradicijsku kulturu treba, pre svega, da čuva romska zajednica, čuvajući svoj jezik.

''Osnaživanje romske zajednice da progovori i da shvati vrednost svog jezika i svoje kulture je velika vrednost i ja se nadam da će oni nastaviti da vole i cene svoju kulturu. Mi smo je u ovim knjigama izneli na svetlo dana. To je tradicijska kultura koje do sada nismo bili svesni'', kazala je dr Biljana Sikimić, naučni savetnik Balkanološkog instituta SANU. 
 
Miklošičeva zbirka reči ''Iz Timoka'', Romsko – srpski rečnik knjaževačkog gubertskog govora'', naučnu zbornik ''Jezik i tradicija knjaževačkih Roma, te slikovnica ''Kuća od voska i kuća od soli'', koju su ilustrovala deca, sve su to knjige nastale kao rezultat ovog, za nematerijalnu baštinu knjaževačkog kraja, veoma značajnog projekta. 

''Mislim da je prikupljena značajna građa, koja u budućnosti može da da i nove publikacije i da posluži mnogo čemu, a koje je, inače, arhivirana, između ostalog i u našoj biblioteci i dostupna je istraživačima'', rekla je Vladana Stojadinović, direktorka Narodne biblioteke ''Njegoš''. 
 
Iako star hiljadama godina, romski jezik se zaboravlja, retko koristi i u romskim zajednicama, te je rad na ovom projektu za mnoge bio poput otkrovenja. 
 
U gradu i selima knjaževačkog kraja lingvisti su beležili običaje, svakodnevicu, zanimljive događaje iz života Roma. Zanimljivo je, kažu, bilo čuti kako deca provode slobodno vreme, kako slave Đurđevdan i druge praznike. 
 
Najmlađim čitaocima namenjen je i dvojezični romsko – srpski program ''Mačke peru veš'', kojim Biblioteka nastoji da podstakne devojčice i dečake na čuvanje maternjeg jezika. 
 
Predstavljanjem rezultata projekta  ''Jezik i folklor Roma u Knjaževcu'', Narodna biblioteka ''Njegoš'' obeležila je Međunarodni dan maternjeg jezika. Saradnja sa važnim institucijama, kakve su Balkanološki institut, Srpsko geografsko društvo, ili Filozosfski fakultet u Nišu se nastavlja, kažu u Biblioteci, najavljujući veliki naučni skup, koji će u aprilu u Knjaževcu okupiti sve saradnike ove ustanove kulture.