Bibine radionice: 150 talenovanih glumaca, slikara, pesnika, muzičara

Sa svojim saradnicima i preko 150 učenika osnovnih i srednjih škola, Narodna biblioteka ''Njegoš'' počela je velike pripreme za treću po redu Manifestaciju dečjeg stvaralaštva ''Čarobne police Bibi Slikovčice''. Šta se uradilo u dramskoj, književnoj, likovnoj, muzičkoj i radionici vizuelne poezije, publika će imati priliku da vidi i čuje u novembru, kada će se dogoditi finale Manifestacije.

Kada se prostori Biblioteke i Doma kulture ispune decom, to je već treću jesen zaredom znak da su počele pripreme Manifestacije dečjeg stvaralaštva ''Čarobne police Bibi Slikovčice.'' Preko 150 devojčica i dečaka, devojaka i mladića okupilo se i ove godine, svako prema svojim afinitetima, u  umetničkim radionicama. Bibina pozorišna družina priprema novu predstavu. Reč je o ''Kalamandriji'', scenskoj igri, koju je na stihove Čika Jove Zmaja, napisao i režira Vladimir Andrić.

''To je scenski prikaz Čika Jovnih stihova, odnosno kako stihovi mogu, ne da se recituju, već da se scenski prikažu. Koristio sam jednu pesmu Dragana Lukića o Čika Jovi Zmaju kao najavni song. Mali glumci imaju nove zadatke, ovoga puta čak i malu mjuzikl scenu. Svake godine usvajaju nešto novo,'' kazao je Andrić.

U velikoj sali – pozorište, a u takozvanoj ''dvojci'' budući pesnici u književnoj radionici, koju je vodio pesnik Branko Stevanović.

''Mi smo ovde učili nešto što se u školi ne uči baš toliko. Tamo će ih naučiti lepom i pravilnom pisanju, ovde ćemo ih učiti da razviju maštu, da uvode inovacije u svoje stvaralaštvo i da je najvažnija stvar u umetnosti – igra'', ističe Stevanović.

Da književno delo ne mora biti samo na papiru, pokušaće da dokažu srednjoškolci, koji su se ove godine prvi put okupili u radionici vizuelne poezije sa književnikom Dušanom Đurđevim.

''To je vizuelna poezija, nešto između lepe reči i slike. Slike su njima, kao generaciji, daleko bliže od reči. Hteo sam da vidim kako će oni da naprave srećan spoj jednog i drugog i da li je to moaguće. Osnova je bila moja knjiga ''Poezija koja se gleda''. Mi smo ovih dana probali da pravimo pesme od logotipa, od novinskih naslova,'' ispričao nam je Đurđev.

Himna manifestacije priprema se u muzičkoj radionici sa profesorom Vladislavom Dopuđom, a sa budućim slikarima i ove godine radio je Rade Ristić, koji će se pobrinuti i za scenografiju ''Kalamandarije''. I koliko god nam sve izgledalo poznato, jer ''Čarobne police Bibi Slikovčice'' već imaju svoj ustaljeni oblik, lepih iznenađenja će u novembru svakako biti, jer ništa drugo se i ne može očekivati od talentovanih mladih ljudi i njihovih divnih učitelja.