Bibi Slikovčica predstavila ''Četiri patuljka''

Narodna biblioteka ''Njegoš'' predstavila je sinoć slikovnicu ''Četiri patuljka'' Vladimira Andrića sa sjajnim ilustracijama Radeta Ristića, drugu knjigu edicije ''Zlatno runo'', posvećene autrima koji su dali veliki doprinos stvaralaštvu za decu. Ovom promocijom počelo je veliko finale Manifestacije dečjeg stvaralaštva ''Čarobne police Bibi Slikovčice''.

Finale treće Manifestacije dečjeg stvaralaštva ''Čarobne police Bibi Slikovčice'' Narodna biblioteka ''Njegoš'' počela je predstavljanjem slikovnice ''Četiri patuljka'' Vladimira Andrića. U njoj su se, otkriva autor, našli pčela koju mrzi da sakuplja med, mudri leptir, lenji cvet, vrabac koji ne ume da leti i naravno patuljci, i to ne bilo kakvi, već ekolozi. 

''Deci treba prava lepota, a ne izveštačena, odglumljena, isfolirana, lažna, koja nije prava, već lažna lepota'', kaže Vladimir Andrić.
 
Zanimljivu priču Vladimira Andrića ilustrovao je, prvi put se našavši u takvoj ulozi, knjaževački umetnik Rade Ristić. 

''Prvo sam morao da napravim slike u sebi, pa skice...Odlučio sam se za tehniku koju dobro poznajem i kojom se bavim godinama, To je akvarel'', kazao je Ristić.

Slikovnice su prvi korak u obrazovanju svakog mladog bića, kazali su na promociji pisci za decu i mlade Dušan Đurđev, Branko Stevanović i Dejan Aleksić, naglašavajući da knjaževačka biblioteka ovakvim izdanjima popunjava prazninu u srpskom izadavaštvu.

''Izdavačke kuće su okrenute komercijalnom elementu, a ova biblioteka razmišljala je o tome šta u našem izdavačkom prostoru nedostaje, a da bude namenjeno deci. To su slikovnice. One su prvi neposredni kontakt deteta sa fenomenom knjige.

Vladimir Andrić, pisac za decu, pozorišni i filmski reditelj, autor je nezaboravih knjiga i televizijskih emisija za decu i one koji nisu zaboravili dete u sebi.

Slikovnica ''Četiri patuljka'' druga je knjiga edicije ''Knjaževačko zlatno runo''. Nagradu istog naziva Narodna biblioteka ''Njegoš'' dodeljuje autorima koji su dali veliki doprinos stvaralaštvu za decu.

''To je najznačajnija nagrada koja se tokom Manifestacije dečjeg stvaralaštva ''Čarobne police Bibi Slikovčice'' dodeljuje nekom stvaraocu za decu. Ne mora to isključivo da bude pisac, biće, verovatno i drugih stvaralaca.....Izuzetni se radujemo ovoj ediciji, koja je sasvim posebna priča'', naglasila je Vladana Stojadinović, direktorka Biblioteke.

Sa slikovnicama, knjiga postaje svakodnevni drug, stil života, lepa navika koja izaziva pozitivne emocije i stvara uspomene za ceo život, kazali su pisci. Zato je knjaževačka biblioteka  ''Četiri patuljka'', poslala u škole, upućujući učutelje i nastavnike da sa njima upoznaju osnovce