Bibi Slikovčica i Rade Ristić vas vode kroz Knjaževac

U okviru aktivnosti Manifestacije dečjeg stvaralaštva „Čarobne police Bibi Slikovčice“, a u svojoj ediciji ''Knjaževačko zlatno runo'', Narodna biblioteka ''Njegoš'' objavila je ''Bibin vodič kroz Knjaževac'', čiji je autor slikar Rade Ristić. U novoj ediciji za decu ''Bibine pustolovine'' objavljena je i publikacija „Bibina šetnja kroz Кnjaževac – crtanka, bojanka i zbirka zadataka za istraživače“, koju je, takođe, ilustrovao Rade Ristić.

Turistički vodiči, uz pomoć kojih lakše upoznajemo neki grad, obično obiluju fotografijama, uz par neophodnih informacija. Narodna biblioteka ''Njegoš'' potrudila se da na knjaževačku varoš i njena znamenita mesta podseti sugrađane, a turiste upozna , na sasvim originalan način – kroz akvarele slikara Radeta Ristića. Tako su, u okviru Manifestacije dečjeg stvaralaštva ''Čarobne police Bibi Slikovčice'', nastale ''Bibin vodič kroz Knjaževac'' i „Bibina šetnja kroz Кnjaževac – crtanka, bojanka i zbirka zadataka za istraživače“. Na svoj način Gurgusovačku kulu, Muzej grada, Spomen park, Narodni dom, u kome se danas nalazi Knjaževacinfo, opisala je čarobna ovčica Bibi, a njene reči zabeležila direktorka Biblioteke Vladana Stojadinović.

''Radetovi akvareli su božanstveni oduvek, tako da smo jedva dočekali objavljivanje ovih knjiga, jer smo znali da će daržati nešto lepo o našem gradu. Knjigu smo namenili najmlađim Knjaževčanima, da ih malo edukujemo o najznačajnijim znamenitostima pored kojih svakodnevno prolaze,'' kazala je Vladana Stojadinović.

Fotoreporteri i slikari odavno tvrde da Knjaževac voli da im pozira i to je potpuno tačno, kaže Rade Ristić.
Takozvana Dragomanova kuća, dom Ace Stanojevića , zgrada stare Pošte, neki su od objekata koje je slikao sa posebnim zadovoljstvom, prihvatajući pomoć svog unuka Mihajla. Još dodaje da se akvareli rade u jednom dahu, u jednom inspirativnom momentu.

''Ima puno ljudi koji se bave akvarelom i svako radi na svoj način. To je slikarska tehnika za jedan dah, jedan momenat. Ako se na slici interveniše, onda od nje, da to grubo kažem, nema ništa'', ističe Ristić.
Svoj put do čitalaca, malih i mladih istraživača knjaževačke prošlosti i sadašnjosti, ove dve publikacije tek treba da pronađu, ali su prve reakcije više od pozitvnih.

Rade Ristić prošlogodišnji je dobitnik priznanja ''Knjaževačko zlatno runo'', a u istoimenoj ediciji Biblioteka objavljuje dela nagrađenih autora, tako da su se slikovnicama Igora Kolarova i Vladimira Andrića sada pridružile i Ristićeve jedinstvene ilustrovane priče o knjaževačkoj varoši.