Bibi Slikovčica i 170 talentovanih devojčica i dečaka

Danas se dogodilo veliko finale Manifestacije dečjeg stvaralaštva ''Čarobne police Bibi Slikovčice'', koju organizuje Narodna biblioteka ''Njegoš''. Pored predstave ''Na slovo, na slovo R'', publici je predstavljeno 170 devojčica i dečaka, koji su ove godine svoje talente iskazivali u Bibinim umetničkim ateljeima.

 

Kada se na jednom mestu nađu pametne glavice knjaževačke dece, najbolji pisci, reditelji, umetnici i Narodna biblioteka ''Njegoš'', dobije se Manifestacija dečjeg stvaralaštva ''Čarobne police Bibi Slikovčice'', koja je ove godine doživela svoje četvrto izdanje, okupivši blizu dve stotine dečaka i devojčica, koji žele da stvaraju poeziju, sliku, muziku.

''Manifestacija se izrodila iz aktivnog rada sa decom i mladima i saradnje sa školama. Biblioteka radi desetak programa sa decom i mladima uzrasta od 6 do 19 godina. Pre četiri godine, u razgovoru sa piscima za decu, došli smo na ideju da organizujemo ovu manifestaciju. Ona raste iz godine u godinu, uvećava se broj Bibinih ateljea. Ove godine uveli smo fotografiju, modnu kreaciju, Bibi je postala jutrjuberka. Prve godine imali smo osamdesetoro učesnika, a ove 170. Možda otkrijemo budućeg umetnika, ako i ne bude tako, oni će biti publika koja ume da ceni ono što su kvalitetni kulturni sadržaji,'' kazala je Vladana Stojadinović, direktorka Biblioteke.

Za veliko finale ''Polica'', koje su 2019. bile posvećene Dušku Radoviću, odabrana je predstava ''Na slovo, na slovo R''. Sa Bibinom dramskom družinom radio je Vladimir Andrić, vrativši nas u vreme sjajnih serija za decu.
 
Bibi Slikovčica predstavila je učesnike svojih radinica, sve devojčice i dečake koji su pisali pesme sa Brankom Stevanovićem crtali sa Radetom Ristićem, kreirali sa Udruženjem ''Izvor'', one starije koji su se sa Dušanom Đurđevim bavili vizuelnom poezijom i fotografijom sa Sašom Letećim, novim tehnologijama sa Bobanom Radivojevićem, te one koji su komponovali sa Vladislavom Dopuđom. Manifestaciju dečjeg stvaralaštva ''Čarobne police Bibi Slikovčice'' Narodna biblioteka ''Njegoš'' realizovala je ove godine uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i opštine Knjaževac.