Bibi Slikovčica: Deca u glavnoj ulozi

Predstavom ''Kalamandarija'', premijenim izvođenjem himne, uručenjem nagrada za najbolja književna, likovna, dramska ostvarenja, sa blizu dve stotine dece na sceni i pred prepunom salom gledalaca, Narodna biblioteka ''Njegoš'' organizovala je finale Manifestacije dečjeg stvaralaštva ''Čarobne police Bibi Slokovčice'', u kojoj su, kako se čulo, za razliku od drugih mesta, deca u glavnoj ulozi.

Da li je više pametne dece bilo na pozornici, ili u sali, možda bi mogao da izračuna neki  matematičar, ali to i nije toliko bitno. Važno je da su se u velikom finalu Manifestacije dečjeg stvaralaštva ''Čarobne police Bibi Slikovčice'', na istom mestu našle talentovane male i mlade glave, da nam ispričaju priču o tome kako se, korak po korak, stiže do visina – književnih, likovnih, muzičkih, dramskih. I da ih je iz godine u godinu, na radost knjaževačke biblioteke sve više.

''U septembru smo već videli da je broj dece za 50 odsto veći nego prethodne godine. Svake godine imamo jednu novu radionicu: književne, likovne, dramske, muzičke, nonarsku, koja je posebna, u njoj učestvuju devojke koje izveštavaju o onome što se na Manifestaciji dešava'', kazala je Vladana Stojadinović, direktorka Biblioteke.

Premijera ''Kalamandarije'', koju je, na stihove Čika Jove Zmaja, napisao i režirao Vladimir Andrić, mamila je mališane u publici da učestvuju u jednom velikom šarenom cirkusu, a glimce da daju sve od sebe da budu kao odrasli i još malo bolji. Miloš Miletić i Milica Jelenković dobili su prve nagrade za najlepša književna ostvarenja. Čarobne police dobile su ove godine svoju himnu, koja će se, sasvim sigurno, zavući ne smo u uši, već i u srca budućih učesnika Manifestacije. Autorska prava sa timom muzičke radionice zadržava, na tekst Branka Stevanovića, Vladislav Dopuđa.

''Deca se igraju kada stvaraju i to treba da rade i odrasli. To je dobar pristup stvaralačkom radu. Od dece uvek može neto da se nauči, da se njihova energija iskoristi'', smatra Dopuđa.

Priznanje ''Knjaževačko zlatno runo'', koje se svake godine dodeljuje autorima koji doprinose stvaralaštvu za decu, ove 2018. poneo je pesnik Branko Stevanović.

''Mislim da je ovo prelomna, treća godina, kada treba da pokažemo da li smo bili u pravu kada smo predložili nešto ovako. Ono što se dogodilo ove godine pokazuje nam da smo u potpunosti bili u pravu. Pustili smo da deca budu u glavnoj ulozi, da odaberu ono čime će se baviti, napravili smo radionice u kojima su učestvovale deca od vrtića, pa sve do gimnazijalaca.''

Da je nema trebalo bi je izmisliti, jedinstven je stav koji o Manifestaciji imaju Dušan Đurđev, prvi čovek Zmajevih dečijih igara u Novom Sadu i spisateljica Jasminka Petrović.

''Manifestacija iz godine u godinu raste, ja želim da se proširi, pa da gosti budu i ostali gradovi oko vas, tako da vi budete središte tih dešavanja'', rekao je Đurđev.

''Ja sam stalno na ivici suza od dirljivosti, od lepote, od dobrote, koliko su svi uključeni, od podrške sa svih strana. Blago deci koja žive u Knjaževcu.

I konačno, možda je najlepši opis Čarobnih polica dala Anđelija Aranđelović, gimnazijalka, koja tri godine zaredom učestvuje u ovoj priči.

''Od samog početka sam deo manifestacije u novinarskom delu. Izveštavamo o onome što de događa. To je veliko zadovoljstvo za mene, zato što smatram da je ovo jedna od manifestacija koja je potrebna gradu. Mnogi imaju predrasude da nove generacije gledaju samo telefone i ne daju im šansu da vide nešto drugo. Mene je ova manifestacija vratila u detinjstvo...''

Treba još reći da je Bibi Slikovčica veliku galeriju Doma kulture ispunila desetinama slika, crteža i kolaža, koje su njeni vredni i radni slikari i crtači stvorili u svojim vrtićima i na radionicama, kojima je ove, kao i prethodne dve godine, rukovodio Rade Ristić.