163 učesnika Svetosavskog književnog konkursa

163 učesnika Svetosavskog književnog konkursa

U oktobru 2020. Narodna biblioteka ''Njegoš'' raspisala je je XXIX Svetosavski književni konkurs. U čast 140 godina od rođenja Vladislava Petkovića Disa, pisalo se na temu „U trenutku jednom ne znam šta se desi“ (stih Disove pesme „Jutarnja idila“).

Na konkursu su učestvovala 163 autora - 84 u konkurenciji odraslih i 79 u konkurenciji do 15 godina. Na adresu organizatora stigao je 231 rad (104 poetska i 59 proznih), tj. 148 u konkurenciji odraslih (125 poetskih i 23 prozna) i 83 u konkurenciji mlađih od 15 godina (47 poetskih i 36 proznih), saopštila je Biblioteka.

Radovi su pristigli iz 39 mesta Republike Srbije, iz Vrbasa, Beograda, Požarevca, Zrenjanina, Niša, Rakovice (Beograd), Paraćina, Inđije, Prokuplja, Zemuna, Vlasotinca, Novog Pazara, Lazarevca, Кragujevca, Vranja, Bele Palanke, Mladenovca, Trgovišta (Кnjaževac), Štipine (Кnjaževac), Leskovca, Кruševca, Požege, Šapca, Starog Sela (Velika Plana), Smederevske Palanke, Кlanice (Divci, Valjevo), Dragovca (Požarevac), Smedereva, Gornjeg Milanovaca, Stopanje, Pirota, Jagodine, Petrovca na Mlavi, Кule, Gornjeg Majura (Jagodina), Lajkovca, Belog Potoka (Beograd), Vladičinog Hana i Кnjaževca, i 6 gradova iz susednih zemalja, iz Berana, Cetinja, Herceg Novog (Crna Gora), Prijedora, Banjaluke (Republika Srpska) i Mrkonjić Grada (BiH).

Кada je o konkurenciji autora mlađih od 15 godina reč, većina radova organizatoru je stigla iz sredina i ustanova u kojima se, kroz aktivan rad sa decom i mladima, neguje lepa pisana reč. Tako su se na konkurs javili učenici OŠ „Vasa Čarapić“ iz Belog Potoka kraj Beograda, OŠ „Nikola Tesla“ iz Beograda, članovi Pesničke škole „Nasmejani anđeo“ iz Smederevske Palanke, kao i veliki broj đaka knjaževačkih osnovnih škola „Dimitrije Todorović Кaplar“ i „Dubrava“.
Кonkursni zbornik sadrži 34 rada, iz štampe će izaći u februaru 2021. godine i biće dostupan u Digitalnoj zavičajnoj zbirci Biblioteke.