Polazna | Uvodna reč | Dani grmljavine

Dani grmljavine

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Kada je leto i ulice Knjaževca budu prepune sveta, što domaćeg, što stranog, kada nam dođu gosti, odbegli u beli svet, kada bašte restorana ožive i kada se vašarska buka čuje do najviših tački varoši, nastupe ''dani grmljavine''.

Dani grmljavine

Sveti Ilija, poznatiji u narodu kao Gromovnik, ovog leta se baš pokazao, sručivši na Srbiju nebesku kišu, munje i gromove.

Jedna mlada mama ovih dana mi je rekla da će ''preko veze'' insistirati da Meteo Knjaževac u svojoj  vremenskoj  prognozi nacrta sunce, pa makar sunca i ne bilo. Tek da se bar na trenutak poraduje da sa svojom šestomesečnom bebom neće morati da ostane zatvorena među četiri zida.

Sve u svemu – bilo je ovo jedno varljivo leto. (Sada bi Bata Stojković značajno podigao obrve)
I bio je 53. festival kulture MLADIH Srbije.

Nekoliko činjenica o 53. festivalu.

Organizatori kažu da je festivalske programe videlo 30.000 ljudi.
Koncert ''Riblje čorbe'' pratilo je, prema slobodnoj proceni, 4000 fanova. Skoro isto toliko ostalo je van zidina Gurgusovačke kule. Bora i ''Čorba'' svirali su i pevali, zajedno sa publikom gotovo 180 minuta. Rispekt ! I još jedna potvrda da se u Knjaževcu sluša dobar rokenrol. Za istoriju, kamera Knjaževacinfa zabeležila je trenutak kada ''Lutku sa naslovne strane'' peva cela Kula.Slična, ali manje euforična atmosfera bila je na otvaranju, sa gostom iz Hrvatske Tonijem Cetinskim. Nešto malo manje ljudi, gomila devojaka i žena koje naizust znaju njegove pesme, profesionalnih sat i po ( i malo više ).
I Vlatko Stefanovski za gitarske sladokusce. Sam na bini, a kao da svira sa celim orkestrom (nije ni znao da ga u Knjaževcu čeka nekih (najmanje) hiljadu ''čuvara noći od budnih''...došao bi sa kings of strings, da naprave ''lom'' u noći punog meseca).
Ostalo je malo nejasno šta je na otvaranju tražio onaj mali, trenutno najpopularniji (ne i najbolji) srpski voditelj sa takozvanim stand up – om, koji je, u jedva desetominutnom nastupu, stigao da nekoliko puta pomene i ženske i muške polne organe. 

Šta je bilo još ?

Nekoliko desetina mladih, koji čuvaju tradiciju kroz folklorne igre... Sjajan film ''Neposlušni'' mlade Mine Đukić. Osim njegove projekcije u sitne sate, koju (malo reklamiranu) ko zna da li je iko gledao, organizatoru nije palo na pamet da Minu pozove u goste.
(Samo dan - dva nakon Knjaževca, ona je pobedila na Festivalu scenarija u Vrnjačkoj Banji).
Sličnu sudbinu imali su i pesnici (odlična selekcija Radio Beograda), džezeri sa muzičke akademije,  glumci iz strašno siromašnog ovogodišnjeg pozorišnog festivalskog programa.
I odštampani festivalski plakat nagovestio je da će mladi biti na marginama Festivala (sve što je organizatorima bilo važno – odštampano je crvenim slovima).

Estrada je još jednom pobedila . Zašto ? Da bi se Knjaževac pojavio u vestima nacionalnih medija, u kojima je, opet, dominirala ta ista estrada, a ne kultura i ne umetnost i ne Knjaževac.
 
A samo nekoliko dana pre Festivala – grmelo je sa Timoka.

Evo kako je bilo.

Kad na neki događaj pođete sa ubeđenjem tipa : ''jao, još jedna manifestacija bez smisla...'', a dočeka vas nekoliko stotina veselih Knjaževčana, koji uživaju u prepržoljima, ribljoj čorbi i srnećem gulašu, kupuju suvenire, ili se jednostavno vesele u parku...onda predrasudu ostavite da drema kod kuće, a vi se pridružite sveopštoj razdraganosti, koja će se u jednom trenutku, kada je sa Timoka zatrubilo pet trubačkih orkestara (koji od koga bolji), preliti u divljenje i lokalni ponos što, eto, u Knjaževcu imamo ono što niko nema !
Pa još kad se sve to desi u danu kada nas proglase ''izuzetnom destinacijom Evrope'' !
Doduše, novoosnovani ''Dani dijaspore'' imali su i svoje, daleko neuspešnije, drugo poluvreme sa izborom misice na bazenu...ali, prvi mačići se u vodu bacaju...
I, ako možemo da skromno predložimo : naziv bi, od idućeg avgusta trebalo promeniti u ''Dane grmljavine''. Nekako, više ide. 

Šta je još bilo ovog leta, kišnog, varljivog ?

Fabrika u kojoj su se pravili najlepši dimljeni (i ostali) sirevi konačno je prodata i to ne bilo kome, već uglednom (nije preterano da kažemo evropski uspešnom) Desingu.
Knjaževac se, u međuvremenu, predstavio u Rusiji...

I, hvala na pitanju (dok ovo javljamo) gradski trg još nije završen...

 

Komentara (1 poslato)

avatar
Саша Тодоровић 03/09/2014 22:40:51
АПСОЛУТНО ТАЧНО: "I odštampani festivalski plakat nagovestio je da će mladi biti na marginama Festivala (sve što je organizatorima bilo važno – odštampano je crvenim slovima).

Estrada je još jednom pobedila . Zašto? Da bi se Knjaževac pojavio u vestima nacionalnih medija, u kojima je, opet, dominirala ta ista estrada, a ne kultura i ne umetnost i ne Knjaževac."
Palac gore Palac dole
19
ukupno: 1 | prikazano: 1 - 1

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha
Made by East Star Group