Polazna | Uvodna reč | Poplave, navijači, trg i još ponešto

Poplave, navijači, trg i još ponešto

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Bile su strašne poplave u Srbiji. Ali se, nakon mnogo godina dogodio i narod.

Poplave, navijači, trg i još ponešto

Knjaževac, pošteđen, malo "višim silama",  jer je smešten na rekama, vodio računa o uređenju svojih obala, iz petnih žila se trudio da pomogne.

U trenucima kada poželite da pobegnete iz ovog filma, koji se zove Srbija, to vam vrati nadu u ljude.

U vremenima, kada mlade ljude posmatramo kao "hipnotisanu gomilu", bez pravca i cilja, demantovali su nas NAVIJAČI. Ne slažu se, ustvari ne podnose. Zaboga, dolaze iz dijametralno suprotnih tabora. Navijači Zvezde, i Partizana. U normalnim uslovima ne bi ni razgovarali. Ova prilika je bila sve, samo ne normalna. I sasvim su dobro sarađivali. Pristojni, kada građani donesu pomoć, vredni kada je treba razvrstati u kutije i odaslati u Obrenovac, Trstenik, Krupanj, Osečinu, Vladimirce.... Preko ruku su preturili na desetine tona hrane, vode, odeće, obuće, lekova, dežurali danonoćno u sabirnom centru i zaslužili čistu desetku za humanost. Šteta je, samo, što je u ovoj zemlji, izgleda, pravilo da treba da se desi katastrofa pa da se ne gledamo "preko nišana".

Šta je bilo još ? Već je jun, pobeglo nam je pola godine. Počelo je jedno varljivo leto. Sunce nikako da se odomaći. Izgleda da je kiša suviše jak protivnik. Budemo li imali sreće, možda se vreme umilostivi, pa nam pokloni bar mesec – dva za uživanje u baštama restorana, na bazenu, rekama.

Gradski trg odavno je trebalo da bude završen. Svakoga dana sve je veći građevinski haos u centru grada, od brujanja mašina stanovnici okolnih zgrada imaju utisak zemljotresa. Novi izgled prostora oko Doma kulture samo zamišljamo, svakodnevno se pitajući "kako li će da izgleda ta nova fontana", "zašto srušiše kej" i tome slično...

I Festival je pomeren. Kažu, biće u avgustu (pod uslovom da do pozornice ne treba preskakati bagere) i biće još bolji od prethodnog. Šta to konkretno znači, videćemo. Najavljuju se neki bendovi, neki pevači, neki voditelji. Valjda će u tom moru sve nekih VIP biti mesta za mlade i za malo kulture.

Planina je ovog juna, negostoljubiva i ogrnuta maglom dočekala i novinare i sportiste. Kao da je želela da kaže: nisam ja priča koju ćete lako ispričati, nisam ja putovanje od tačke A do tačke B. Morate da zavirite i levo i desno, da otvorite i oči i srce i da imate vremena da budete slobodni.

Nekada su novine mogle da se kupe samo na kioscima i listaju uz prvu jutarnju kafu. Nekad su mladi novinari morali dobro da se pomuče pre nego li im urednik dozvoli da tekst potpišu punim imenom i prezimenom. Danas se novinari, kako je to govorio Momo Kapor, "rađaju u kompjuterima". Šta ćete, tehnologija napredovala, pa svako može da ima svoje novine. I da u njima piše o čemu god želi. Na primer o HAARP – u, koji je "odgovoran" za promenu klime i poplave, ili o oblacima koji "vise" nad gradom i ko zna šta nam spremaju.

Ovog juna javnost se zabavlja lažnim doktorima i doktoratima, od kojih je jedan i sa titulom počasnog Knjaževčanina. (Koliko ih je samo za koje nikada nećemo čuti !) Ispostavilo se da živimo u gomili laži (što za pametne i nije neka novost). Samo je pitanje ko će se usuditi da sve te laži zakopa i konačno počne da se bori za osnovne vrednosti. Znanje, ono pravo, svakako je jedna od njih.

U suprotnom, svi oni sjajni klinci, čijih uspeha u znanju su pune vesti Knjaževacinfa, znaće (ako već nisu skapirali) da se do titule može plagijatom, a do mercedesa silikonima.

Komentara (3 poslato)

avatar
Boom 20/06/2014 00:17:19
" I Festival je pomeren. Kažu, biće u avgustu (pod uslovom da do pozornice ne treba preskakati bagere) i biće još bolji od prethodnog."

Dodao bih, i pod uslovom da imate ronilacko odelo da bi mogli da stojite u fontani ispred Doma kulture. Arhitekti bih oduzeo licencu i poslao na skolovanje od pocetka.
Palac gore Palac dole
15
avatar
Marko 19/06/2014 10:48:40
Fenomenalan tekst....
Palac gore Palac dole
4
avatar
Odovde 18/06/2014 15:59:21
Ljiljana, hvala vam da divnoj "uvodnoj reci"...Uzivao sam citajuci....
Palac gore Palac dole
5
ukupno: 3 | prikazano: 1 - 3

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha
Made by East Star Group