Polazna | Uvodna reč | Decenija bez Zorana Đinđića

Decenija bez Zorana Đinđića

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

''Pre nego što baciš kamen na drugog, reci šta si uradio.''

Decenija bez Zorana Đinđića

Ovog marta navršilo se deset godina od kada je na pragu svog radnog mesta, pred vratima Vlade Srbije, ubijen premijer Zoran Đinđić.

Mnogi su se, tim povodom, oglašavali na stranicama dnevnih listova, u časopisima, u televizijskim specijalima. I svi su pokušavali da odgovore na pitanje: kakva bi Srbija danas bila, da je Zoran živ? Da li bi već bila u Evropskoj uniji? Da li bismo bolje živeli? Da li bismo bili ''prilično lepa i dosadna zemlja'', kako je on umeo da kaže?

I to su, naravno, pitanja na koja odgovore nećemo nikada saznati.

Pisac ovih redova pamtiće sjaj u Zoranovim očima, žar za pobedama, talas volje i energije, koji je, zarazno, prelazio na sve nas. I njegove rečenice, citate, poput ovog sa početka teksta, koji baš dobro pasuje uz mentalitet nekih naših sugrađana, koji će svemu što se uradi pronaći manu, pritom nesposobni da pogledaju u svoje dvorište i u svoje cinične male živote.

I uprkos tim čovečuljcima, dežurnim mrziteljima svega i svakoga, ovog marta aktuelne su lepe vesti.

Govori se o pokretanju proizvodnje u ''Džervinu'', najavljuje slična priča za ''Džersi''. Najlepši bazen u Srbiji dobio je krov. Kupanje 365 dana u godini! Na drugoj strani, u opštini sjajnih kontrasta još uvek se može skijati na planini.

U Biblioteci su odlučili da Svetski dan knjige bude u znaku ''Malog princa''. Iako je ovaj roman Antoana de Sent Egziperija namenjen deci, ipak bi se na njegovim strancama može pronaći i  po koja poruka za nas odrasle: o ljubavi, odgovornosti, o verovanju da se svet može promeniti.

A to nas opet vraća na početak ove priče, na poruke koje nam je, pokušavajući da srpska kola izvuče iz blata, na početku trećeg milenijuma, ostavio Zoran Đinđić:

''Ne može da se promeni Srbija a da svi ostanemo nepromenjeni. Da bi se Srbija promenila, svako od nas mora pomalo da se promeni - u svom pristupu problemima, u svom mentalitetu, u svojim radnim navikama. Jer, Srbija, to je zbir svih nas ''. 

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha
Made by East Star Group