Polazna | Uvodna reč | Izbrisana jedna varoš

Izbrisana jedna varoš

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

E, tako vam je to, dragi moji, kada televizija ''pojede svoju decu''...

Izbrisana jedna varoš

Kako reče jedna stalna gošća našeg portala, debelo smo zagazili u jesen, zima već pokazuje zube,  a uvodna reč je još u letnjim bojama. 


Da pokušamo da nadoknadimo propušteno.


Prvo i prvo-strašno smo se smanjili. U gradu  i  osamdesetak sela nema ni 33 hiljade žitelja. Pre devet godina bilo nas je  četiri hiljade više! Kao da je sa mape izbrisana jedna omanja varošica. Podatak koji bi trebalo da zabrine demografe, političare, roditelje, sociologe....


Ako vas proglase najboljom lokalnom samoupravom u ovom delu Srbije, onda sigurno nešto vredite. Titula  laska i prija, ali i traži potvrdu u budućnosti, ako svi zajedno želimo da Knjaževac,  kako se to dvehiljaditih govorilo, zaista bude  ''pravo mesto za novi početak''.

Inače, te večeri, kada su uručena priznanja koja nose ime velikog dobrotvora Miše Anastasijevića, bilo je baš lepo biti Knjaževčanin: čak sedam od ukupno osamnaest nagrada, došlo je u našu varoš. Još jedna potvrda da, bez obzira na teškoće, najvredniji i najuporniji pronalaze put do cilja.


Bilo je baš lepih vesti. Recimo, ona da ''Peko'' otvara fabriku kod nas,  da će deca sa smetnjama u razvoju imati bolje uslove za odrastanje, da su poljoprivrednici dobili bespovratna sredstva za unapređenje svojih domaćinstava, da se asfaltiraju ulice u gradu....


Neki Gordijevi čvorovi još nisu raspetljani. Recimo onaj u Zdravstvenom centru.   Početak novembra vreme je u kome  ulogu Aleksandra Makedonskog treba da preuzme ministar zdravlja. Legenda kaže da  slavni vojskovođa nije uspeo da čvor reši na uobičajeni nači, pa je iskoristio mač. Šta će uraditi ministar resorni...


U  2012. zakoračićemo sa krova Srbije.  Hotel, koji je dobio ime najlepše planine u Evropi (mada je najlepša na svetu, samo smo mi malo skromni) tek  što nije završen,a boga mi i sve ono što, kad vide četiri zvezdice, očekuju turisti.

Čekajući sneg, mladi skijaši razvili su zastavu Knjaževca na austrijskom glečeru.


Političke partije uzimaju vazduh za početak predizborne kampanje. Kako jedan od njih reče, ovo je tek ''predigra''. Kada se ne budu ''skidali'' sa malih ekrana i kada vam glave budu pune obećanja o svetloj budućnosti, znaćete da su izbori blizu.

Na sreću, davno je izmišljen daljinski upravljač.

Oceni članak

0

Made by East Star Group