Polazna | Uvodna reč | U knjaževcu, ovog leta... (ili šta to tamo radite?)

U knjaževcu, ovog leta... (ili šta to tamo radite?)

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Samo nekoliko dana od završetka 50. festivala kulture mladih Srbije, na kome smo imali čast da ih vidimo i čujemo, zemunski hor ''Viva Vox'', zahvaljujući You Tubu, postao je svetski poznat.

U knjaževcu, ovog leta... (ili šta to tamo radite?)

I šta nam to govori? Između ostalog, da smo u Knjaževcu ovog leta imali priliku da gledamo izuzetne programe. Samo maliciozni mogu da  tvrde drugačije. Preko hiljadu mladih umetnika i dvadesetak hiljada gledalaca, otvorene kapije  Gurgusovačke kule, najlepše letnje pozornice u ovom delu Srbije, varoš puna veselog sveta...

Takav je bio Festival. Nadajmo se da je ova godina bila početak njegove renesanse.


Jedan prijatelj, koji se o događajima u Knjaževcu informiše zahvaljući našim prilozima, pita nas ovih dana: ''Šta to radite tamo? Svako malo, pa neko gradilište, stiče se utisak da se nešto pozitivno pomera''.

Dragi moj, vala i mi bismo tako ocenili ono što ovih dana  beležimo  kamerom i rečju: adaptiraju se i dograđuju dve škole, počelo je uređenje fasada u čaršiji, na Staroj planini radi se 12 sati dnevno....pa, malo li je ?  Proročki (a malo smo se i informisali okolo), naslućujemo nastavak serije lepih vesti iz nikad lepše varoši.


Kada  bi život svakoga dana bio ružičast, gde bi nam bio kraj!!!


Neobjašnjivu, tužnu i zastrašujuću crnu hroniku  nastavila je jedna devojčica, pokušajem (srećom, neuspešnim) da prekine svoj četrnaestogodišnji život, skokom sa gradskog keja. Događaj, kome je igrom slučaja,  Knjaževacinfo prisustvovao, više je nego VELIKO zvono za uzbunu za sve one kojima je u opisu posla da brinu o mladima. Konačno, valjda je ovo poslednji momenat da se prekine lanac ćutanja državnih organa (čitaj: policije) o putevima kojima alkohol i droga stižu u kafiće i na ulice.


U Zdravstvenom centru, još uvek ista meta-isto odstojanje: ministar zdravlja još ćuti, lekari su nezadovoljni, para nema. Pravi Gordijev čvor. Traži se Aleksandar Makedonski da ga preseče !


Od vreline dana  neki beže  u hladovine kafanskih bašti, drugi u   parkove. Trećima je najprijatnije na bazenu, četvrti više vole da zabace udicu u Timok. Izgleda da je, ipak, ovog leta apsolutni hit Banjica, na koju svakodnevno odlazi na desetine Knjaževčana i njihovih gostiju.


Hmmm... Kao da se malo vraćamo mestima koja smo nekad voleli... Lepo.

Oceni članak

0

Made by East Star Group