Polazna | Sport | "Sport u službi zdravlja" - ispravljanje deformiteta

"Sport u službi zdravlja" - ispravljanje deformiteta

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Knjaževački mališani, od predškolaca do učenika IV razreda osnovnih škola, biće obuhvaćeni merenjima kako bi se ustanovili deformiteti kičme i stopala, a potom će sa njima profesori fizičke kulture raditi specijalizovane vežbe kako bi se uočeni deformiteti korigovali.

"Sport u službi zdravlja" - ispravljanje deformiteta

U Osnovnoj školi Vuk Karadžić počela je praktična realizacija projekta "Sport u službi zdravlja". Učenici od prvog do četvrtog razreda obuhvaćeni su programom merenja kičmenog stuba i stopala, kao i snage određenih grupa mišića.

Projekat je pokrenuo Sportski savez Knjaževca. "Ovim projektom želimo da, posle sumiranja rezultata, napravimo grupe sa tim deformitetima, a zatim da oformimo grupe koje će raditi vežbe korektivne gimnastike. Svesni smo da se radi o dugotrajnom procesu, posle 6 meseci uradićemo još jedno merenje, koje će biti svojevrsna provera koliko smo uspeli u svojoj nameri. Želimo da našu decu učinimo jednom zdravom populacijom i da ih izvedemo na pravi put", izjavio je Mikica Vidojević, predsednik Sportskog saveza Knjaževca.

Sportski savez projekat realizuje u saradnji sa Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu. "Poznato je da deca danas imaju sve više poremećaja zbog prečestog korišćenja mobilnih telefona, komjutera i video igara. Želimo da vidimo koliko je to izraženo kod školske dece kako bismo napravili program preventivnog delovanja. Očekujemo da na finalnom merenju, planiranom za decembar, dobijemo rezultate koji će pokazati da je zaustavljeno napredovanje lošeg držanja tela, da korigujemo što više možemo i da učinimo da budućnost knjaževačke dece bude bolja u smislu da mališani budu zdraviji, a ukoliko njihov izbor bude još i bavljenje sportom - tim bolje", rekao je profesor Saša Milenković sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu.

Na korekciji uočenih deformiteta sa mališanima će specijalizovane vežbe korektivne gimnastike raditi profesori fizičke kulture, angažovani sa tržišta rada. Predviđeno je da se merenja obavljaju jednom godišnje, do završetka osnovne škole. Posle škole Vuk Karadžić, od naredne sedmice planirano je da merenjima budu obuhvaćeni i učenici ostale dve osnovne škole, a zatim i mališani iz Predškolske ustanove. Organizatori akcije očekuju da će projektom biti obuhvaćeno više od 1.000 devojčica i dečaka u Knjaževcu.

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha

Made by East Star Group