Polazna | Vesti | Sadnice oraha: Povoljni uslovi nabavke, rod u četvrtoj godini

Sadnice oraha: Povoljni uslovi nabavke, rod u četvrtoj godini

image

Kompanija Misbell ponudila je zainteresovanim proizvođačima nabavku sadnica oraha po veoma povoljnim uslovima – polovina cene sadnog materijala plaćala bi se tek nakon četiri godine, od prve berbe oraha.

 

Budućim proizvođačima oraha na području knjaževačke opštine pruža se mogućnost da do kvalitetnih sadnica dođu po više nego povoljnim uslovima. U toku je opštinski konkurs za nabavku sadnog materijala kojim je predviđeno subvencionisanje 50% cene sadnica. Pored toga, Kompanija Misbell zainteresovanim proizvođačima nudi mogućnost da sadnice izuzetno kvalitetnog oraha američke sorte "Čendler" nabave još povoljnije.

"Mi ćemo takve ugovore sa proizvođačima napraviti da u četvrtoj godini, kada je prva berba, naplaćujemo preostalu polovinu cene sadnog materijala. Proizvođač sada može da računa na subvenciju od 50% na osnovu naše fakture, a umesto da ostatak sam plati u novcu, mi ćemo sačekati četiri godine i sadnice naplatitu u rodu oraha. Na taj način proizvođač će biti dodatno motivisan da svoje sadnice maksimalno neguje, naravno prema našim receptima i savetima, kako bi orah dao što veći prinos", kaže Mladen Savić iz Kompanije Misbell.

Brojne su prednosti koje sorta oraha "Čendler" ima u odnosu na druge sorte – po hektaru može da se zasadi i do 300 stabala, orezivanjem se stabla svode na visinu ne veću od 4-5 metara, prvi rod daje u četvrtoj godini, a prema minimalnoj računici jedno stablo moglo bi doneti oko 100 evra prihoda. Ono što ovdašnje poljoprivrednike svakako najviše zanima je garancija sigurnog plasmana robe, a to se u ovom slučaju obezbeđuje ugovorima koje kompanija Misbell potpisuje sa proizvođačima.

 

Made by East Star Group