Polazna | Kultura | Likovi iz našeg života na slikama oca i sina

Likovi iz našeg života na slikama oca i sina

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U galeriji Zavičajnog muzeja sinoć je otvorena izložba slika Aleksandra i Ivana Blatnika, oca i sina, koji se bave slikarstvom, dizajnom i karikaturom.

Likovi iz našeg života na slikama oca i sina

Sa zidova galerije Zavičajnog muzeja u Knjaževcu posmatraju vas poznate ličnosti, naslikane jarkim bojama. Pikaso, Modiljani, Lotrek, Dali, Josip Broz, Tesla, Đoković, ili Bora Jare i Zoran Radmilović. Svi kao spremni da vam, direktno sa platna, ispričaju neku svoju, ili našu zajedničku priču, a nastali potezima dvojice majstora – oca i sina Blatnik.

''Želja mi je bila od njegovih prvih koraka, od malih nogu, da zajedno izlažemo. Poslušao me je, redovno dolazi u atelje i ovo nije naša prva zajednička izložba,'' kaže Aleksandar Blatnik.

''Roditelji su mi rekli – izaberi šta želiš da budeš i teži da u tome budeš ne najbolji, već da se ostvariš. Od malena sam pokazivao interesovanje za umetnost i nikada nisam odustajao, mada se uvek razočaraš i u sistem i u državu i u prosvetu...,'' iskren je Ivan Blatnik.

Izuzetan smisao za humor i satiru, koji su ga svrstali u red   najpoznatijih karikaturista Srbije, Aleksandar Blatnik preneo je na svog talentovanog sina, pa danas pred publiku na zajedničikim izložbama izlaze platna koja posmatrače ne ostavljaju ravnodušnim.

''Ovo je jedno nemoralno vreme, koje izaziva bunt u onima koji nešto stvaraju. Ja u slikarstvu nemam taj bunt, ali imam u karikaturi, kojom se vrlo profesionalno bavim, pokušavajući da nešto ispravim. Karikaturisti su najjeftiniji savetnici političara. Mi ne koštamo ništa – jednim crtežom bez reči mnogo kažemo i kada bi oni gledali te crteže, možda bi nešto i naučili,'' primećuje Aleksandar Blatnik.

''Inspirisan sam nekim ljudima, koji više nisu sa nama, ali su ostavili trag na planeti, ali i nekim novim likovima, poput Novaka Đokovića, koji je stvarno jedna vrsta legende'', kazao je Ivan Blatnik''.

Pored slikarstva, Aleksandar Blatnik bavi se i pisanjem. Za sebe kaže da je neko ko pokušava da ljude, koji su značili nešto u građanskom životu Zaječara i Knjaževca, ostavi zapamćene za generacije koje dolaze.

''Ja nisam pisac, ja samo prepisujem život. Na mojim slikama uvek ćete videti neke likove iz života koji su činili grad. Stalno se priča kako je urbanizam, kako je infrastruktura grad. Nije tačno. Grad su ljudi i ako nema pravih ljudi, nema ni grada.''

Aleksandar Blatnik je arhitekta, karikaturista, slikar, grafičar, dizajner i pisac. Rođen je u Zaječaru,a živi u Nišu. Nosi zvanje istaknutog umetnika i dobitnik je nagrade za životno delo. Ivan Blatnik  je jedan od najperspektivnijih mladih umetnika Srbije, a pored slikarstva, poput oca, bavi se dizajnom i karikaturom. Izložba ''Blatnik i Blatnik'' biće u galeriji Zavičajnog muzeja otvorena do sredine aprila.

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha

Made by East Star Group