Polazna | Kultura | Kako deca gledaju srcem

Kako deca gledaju srcem

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Učesnicima novogodšnjeg literarnog konkursa Narodne biblioteke ''Njegoš'' uručene su nagrade na svačanosti, organizovanoj na Dečjem odeljenju. Devojčice i dečaci iz svih osnovnih škola knjaževačke opštine ove godine pisali su na temu ''Pogled iz srca''.

Kako deca gledaju srcem

Puno pesama i kratkih proznih radova poslalo je čak 177 đaka. Pred drugarima, roditeljima i nastavnicima, najbolji su, na maloj svečanosti na Dečjem odeljenju biblioteke, pročitali svoje radove.

''Vetar koji ovih dana duva ne donosi samo zimu, već se igra sa našim jaknama i našim kosama. Gledajući tako možemo da primetimo da se i Sunce takođe igra sa nama, samo drugu igru, a to su žmurke. Tu je i kiša koja ne pada kako bi nas nakvasila nego nam pomaže da operemo trotoare, ulice, stepenice, krovove, a i da zalijemo cveće i drveće. Tako bi izgledale stvari kad bi se gledale iz srca. Sve bi izgledalo lepše i bolje''.
Insert iz prvonagrađenog rada  Ive Miladinović, 4/4 OŠ Dimitrije Todorović Kaplar''

''Pogled iz srca je najlepši pogled,
na ono u nama i u drugima.
Kad počneš da gledaš očima srca
vidiš sve ono što razum ne može''.
Insert iz prvonagrađene pesme Natalije Vidojković 7/1 OŠ ''Dubrava''

U nameri da podstakne decu da čitaju i pišu, Narodna biblioteka ''Njegoš'' organizuje brojne edukativno – zabavne programe. Novogodišnji konkurs je samo jedna od aktivnosti, kaže viši knjižničar Slađana Jeremić.

''Novogodišnji konkurs je samo jedna od aktivnosti koje Narodna biblioteka organizuje u toku godine, kako bi, zajedno sa školama i roditeljima, podstakla decu da više čitaju, da više dolaze u biblioteku, ne samo gradsku, nego i u školsku i da im pošaljemo svi zajedno poruku da je pismenost veoma važna i da je obrazovanje nešto što je proces, koiji traje celog života.

Na konkurs su stigla 183 rada- 161 u kategoriji učenika nižih i 20 u kategoriji viših razreda osnovnih škola.

Kod starijih razreda, prvu nagradu dobila je Natalija Vidojković 7/1 OŠ ''Dubrava'', drugu  Tijana Miletić 8/3 OŠ ''Vuk Karadžić'', a treću Mihailo Miljković 5/2 OŠ ''Vuk Karadžić'' i Mihajlo Đedović 8/1 OŠ ''Dubrava''.

Među učenicima mlađih razreda, prva nagrada pripala je Ivi Miladinović 4/4 OŠ ''Dimitrije Todorović Kaplar''. Drugu nagradu dobili  su Jana Đorđević 4/4 OŠ ''Dimitrije Todorović Kaplar'', Marko Mihajlović 3/2 OŠ ''Dubrava'' i Ena Nikolić 2/4 OŠ ''Dimitrije Todorović Kaplar'', a treću Kristina Mihajlović 3/3 OŠ ''Vuk Karadžić'', Vladimir Nikolić 3/1 OŠ ''Dimitrije Todrović Kaplar'', Nina Milenković 2/3 OŠ ''Dubrava'' u Minićevu i Marko Rakić 3/3 OŠ ''Dimitrije Todrović Kaplar''

Pohvaljena je Lana Voštinić 1/1 OŠ ''Vuk Karadžić'', a posebnu nagradu dobilo je odeljenje 1/2  OŠ ''Vuk Karadžić''. Odluka o nagrađenima, kao i najbolji radovi objavljeni su na sajtbu Narodne biblioteke ''Njegoš'' www.biblio-knjazevac.org.

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha
Made by East Star Group